ГолосUA
14:50 19/03/2010

Держфінмоніторинг України спростував інформацію про включення країни до чорного списку FATF

Повідомлення про включення України до чорного списку FATF не відповідають дійсності.

Про це повідомили в Асоціації українських банків (АУБ).

"В Асоціації українських банків висловлюють занепокоєння з приводу поширення в ЗМІ недостовірної інформації про включення України до чорного списку FATF", — йдеться в повідомленні організації. />    
АУБ провела консультації з цього питання з керівництвом Державного комітету фінансового моніторингу України, де підтвердили, що така інформація не відповідає дійсності.
   
"Жодного рішення щодо внесення України до чорного списку FATF не приймала. Більш того, навіть засідання з цього приводу FATF не проводила", — йдеться в повідомленні АУБ.
   
В Асоціації пояснили, що, насправді, минулого тижня у Страсбурзі відбулося не засідання FATF, а пленарне засідання Комітету експертів Ради Європи з питань взаємної оцінки заходів протидії з взаємної оцінки заходів протидії «відмиванню» коштів та фінансуванню тероризму (MONEYVAL).

"За результатами цього засідання було прийнято рішення про залишення України у другій групі країн, в яких існують недоліки законодавчого поля. До цієї групи Україна відноситься вже більше двох років", — кажуть в АУБ.

Також існує третя група, резюмують в Асоціації, — країни, які мають стратегічні недоліки національної системи боротьби з брудними коштами, і четверта група — країни, які перебувають під особливим режимом санкцій. До двох останніх груп Україна не відноситься, тому вона поки що ніяк не може бути включена до "чорного списку" FATF.
   
У той же час, перший віце-президент АУБ Володимир Бондар заявив, що в Асоціації розцінюють "розповсюдження у ЗМІ неправдивих відомостей як сплановану диверсію, спрямовану на штучне нагнітання паніки і підрив довіри до України та національної банківської системи".

За матеріалами: Корреспондент

 

Читайте также по теме