ГолосUA
18:13 18/02/2010

Держгірпромнагляд вирішив посилити вимоги до використання кисню

Комісія Державного комітету з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду завершує розслідування технічних причин нещасного випадку у луганській лікарні №7 і вже отримала для аналізу висновки експертів. Про це ГолосUA повідомили в прес-службі уряду.

Згідно з висновками, до трагедії призвела ціла низка причин. Серед них:

● персонал не навчений роботі з балонами зі стисненими та зрідженими /> газами;

● газові балони у лікарні зберігалися не у визначеному місці;

● в установі не діє відомчий контроль за дотриманням працівниками
технологічних процесів з використання балонів зі стисненими і
зрідженими газами;

● балон було наповнено не медичним киснем, а сумішшю газів.

Щоб запобігти подібні трагедії у майбутньому Держгірпромнагляд провів перевірки лікарень та станцій, на яких наповнюють кисневі балони. Виявилося, що грубі порушення у медичних закладах є системним явищем. Провівши 1288 перевірок, інспектори вилучили майже 800 балонів з киснем, які знаходилися в приміщеннях лікарень (подібне порушення призвело до численних жертв у луганській лікарні), а експлуатацію ще близько 2,5 тис прийшлося тимчасово зупинити, через порушення правил безпечної експлуатації. Всього фахівцями Комітету виявлено 9225 порушень вимог нормативно-правових актів з охорони праці. До адміністративної відповідальності притягнуто 808 працівників, з них 284 – керівники лікувальних закладів.

Під час перевірок станцій, що наповнюють балони киснем, виявилося, що на території України лише 24 станції мають відповідні ліцензії, які гарантують якість медичного кисню.

Держгірпромнагляд прийняв рішення посилити вимоги до використання стислого та скрапленого кисню. При виявленні порушень Комітет буде вживати відповідних заходів, включно до анулювання дозволу на виконання робіт, пов’язаних з наповненням балонів.

 

Читайте также по теме