ГолосUA
17:52 01/03/2010

Держгірпромнагляд завершив розслідування щодо вибуху в Орджонікідзе

Комісія територіального управління Державного комітету з питань промислової безпеки та гірничого нагляду по Дніпропетровській області завершила розслідування причин аварії при використанні газу в побуті, що сталася 8 лютого 2010 року в житловому будинку в м. Орджонікідзе Дніпропетровської області.

Про це ГолосUA повідомили в Комісії територіального управління Держгірпромнагляду по Дніпропетровській області.

Комісією визначено, що епіцентром вибуху стала квартира №6 на другому поверсі, але причина вибуху була поверхом нижче, у квартирі №3.

Власник третьої квартири самовільно втрутився в газову систему свого помешкання та під’єднав до неї опалювальний котел, що знаходився у сусідньому приміщенні. Некомпетентні дії призвели до втрати герметичності системи і через нещільності природний газ став проходити до квартири.

Ці умови призвели до накопичення вибухонебезпечної концентрації природного газу, але до вибуху саме у шостій квартирі, поверхом вище, призвело ще одне нововведення власника третьої квартири. До того як втрутитися в газову систему він, знову ж таки самовільно, розширив площу кухні за рахунок площі санвузла, перенісши перегородку між цими кімнатами. Внаслідок цього, отвори для проходження інженерних комунікацій в міжповерховому перекритті опинились на кухні (через такі отвори зазвичай проходять труби з водопровідною водою). Як відомо, природний газ легший за повітря, тому він підіймався вгору та по отворам потрапляв до квартири №6, де і накопичувався до вибухонебезпечної концентрації.

Зранку 8 лютого відкривання крану гарячої води мешканкою квартири на другому поверсі спонукало до автоматичного включення запального пристрою газового водонагрівача, що призвело до вибуху утвореної газоповітряної суміші та руйнування будівельних конструкцій.

Серед організаційних причин аварії – недостатній рівень відомчого контролю за якістю робіт по перевірці та прочищенню димових і вентиляційних каналів з боку житлової організації, недостатній контроль з боку служби внутрішньобудинкових систем газопостачання, невиконання в повному обсязі інструкції з планового технічного обслуговування, а також недостатній контроль спеціалізованим підприємством газопостачання за обсягами спожитого абонентами газу.

Результати розслідування ґрунтуються на проведеному опитуванні більше як 40 осіб, проведених оглядах та випробуваннях системи газопостачання та побутових газових приладів, а також низки інших технічних заходів.

Для попередження аналогічних нещасних випадків комісією запропоновано ряд заходів щодо посилення відомчого контролю спеціалізованими підприємствами газопостачання та житловими організаціями за дотриманням вимог безпеки при користуванні газом у побуті. Матеріали розслідування передані до органів прокуратури.

 

Читайте также по теме