ГолосUA
09:28 23/11/2009

Держінспекція підтвердила надійність гідрокаскаду Південно-Українського енергокомплексу

Гідротехнічні споруди, гідромеханічне та електротехнічне обладнання Ташлицької ГАЕС і Олександрівської ГЕС знаходяться у задовільному, працездатному стані — такого висновку дійшли державні інспектори з експлуатації електричних станцій та мереж, що протягом тижня перевіряли об’єкти гідрокаскаду Південно-Українського енергетичного комплексу.

Про це повідомили у прес-службі Мінпаливенерго.

Згідно з висновками комісії, споруди та обладнання ГЕС-ГАЕС відповідають вимогам проекту та діючих нормативних документів і можуть виконувати свої функціональні задачі.  

У підсумковому акті перевірки інспектори Державної інспекції з експлуатації електричних станцій та мереж погодились із висновками станційної комісії, яка за участі представників інституту-проектувальника «Укргідропроект» протягом жовтня виконала детальний аналіз експлуатаційного та технічного стану об’єктів гідрокаскаду для розробки додаткових заходів з підвищення їх надійності та безпеки. Такі кроки зроблено після аварії на Саяно-Шушенській ГЕС у Росії.

За результатами обстеження южно-українські фахівці визначили близько двох десятків заходів, реалізація яких дозволить уникнути виникнення критичних ситуацій. У переліку – реконструкція системи стаціонарного вібромоніторингу, добудова агрегату №3 гідроакумулюючої станції, організація незалежного резервного електрозабезпечення об’єктів ГАЕС, консервація недобудованих гідротехнічних споруд тощо.

До вищепереліченого державні інспектори додали технічні та організаційні заходи щодо взаємодії Ташлицької ГАЕС та Південно-Українскої АЕС із об’єднаною енергетичною системою країни на випадок виникнення в ній аварійної ситуації. Усі намічені роботи передбачається втілити в життя протягом 5 років.

Аналогічне обстеження, згідно з розпорядженням Президента України, наразі проходять усі гідроелектростанції України. Його результати мають відобразити реальну ситуацію щодо безпечності вітчизняних ГЕС та допомогти визначити необхідні заходи для уникнення аварій, подібних тій, що сталася на Саяно-Шушенській ГЕС.

 

Читайте также по теме