ГолосUA
12:37 05/10/2009

Держкомзем виявив чисельні порушення прав громадян на землю в регіонах України

Державний комітет земельних ресурсів виявив порушення прав громадян на землю в регіонах України.

Про це заявив голова Держкомзему Олег Кулініч, який з робочою поїздкою відвідав регіони України з метою перевірки виконання постанови Кабінету Міністрів України від 5 серпня 2009 року №844 про «Деякі питання реалізації права власності на землю громадянами України у 2009 році», повідомили ГолосUA у прес-службі відомства.

За результатами перевірки виконання рішень уряду щодо безоплатних оформлення та видачі громадянам України державних актів на право власності на земельні ділянки було виявлено чимало порушень.

Так, під час проведення перевірки районних відділів Держкомзему у Полтавській області було встановлено, що у Пирятинському районі області право на безкоштовні оформлення та видачу державних актів згідно зі створеним реєстром мають 6207 громадян, проте на сьогодні відділом зареєстровано лише 530 заяв і до цього часу не укладено жодного договору на виконання робіт із виготовлення технічної документації.

“Як наслідок, по жодній заяві не здійснюється відповідна робота, що унеможливлює своєчасне виготовлення та реєстрацію державних актів на право власності на земельні ділянки за спрощеною процедурою, чим порушується конституційне право громадян на землю”, — зазначив О. Кулініч.  

На підставі цього, враховуючи недбале ставлення до поставлених завдань та службову халатність начальника відділу Держкомзему у Пирятинському районі Михайла Олішевця відсторонено від виконання службових обов’язків на займаній посаді. /> Також відповідні порушення виявлені в Онуфріївському та Олександрійському районах Кіровоградської області.

За підсумками наради голови Держкомзему з представниками обласного, районних управлінь (відділів) Держкомзему, регіональних філій «Центру ДЗК» та інституту землеустрою загалом роботу виконання урядової програми в області визнано незадовільною.

“Розглядається питання щодо доцільності перебування на займаних посадах керівників юридичного, кадрового та виробничого підрозділів обласного управління. Прийнято рішення покласти тимчасове виконання обов’язків начальника Головного управління Держкомзему в Кіровоградській області на Володимира Марченка, начальника Управління Держкомзему в м. Кіровограді”, — говориться в повідомленні.

 Аналогічні проблеми О. Кулініч помітив і на Миколаївщині. Начальникам Головного управління Держкомзему у Миколаївській області Володимиру Янчуку, відділів Держкомзему Арбузинського та Кривоозерського районів – Олексію Довганю та Олегу Грекову винесено догани. Керівники обласної філії Центру державного земельного кадастру і його виробничих підрозділів отримали попередження.

У зв’язку з виявленими порушеннями голова Держкомзему О. Кулініч наголосив на необхідності термінового вжиття відповідних заходів для активізації роботи з оформлення та видачі громадянам державних актів на право власності на земельну
ділянку.

У разі відсутності позитивних зрушень протягом десятиденного терміну прийматимуться відповідні кадрові рішення.

 

Читайте также по теме