ГолосUA
15:28 19/01/2011

Держслужбовці отримуватимуть дипломатичні паспорти тільки на період відряджень

ЄС наголошує на підвищенні безпеки користування дипломатичними та службовими паспортами України, тому міністерство закордонних справ вирішило роз’яснити порядок оформлення та користування дипломатичними та службовими паспортами України детально прокоментував перший заступник міністра закордонних справ України Руслан Демченко, передала прес-служба МЗС України.

Як йдеться у коментарі Р. Демченка, зазначеними нормативно-правовими актами передбачено повернення дипломатичних та службових паспортів на зберігання до архіву МЗС у 10-денний термін після закінчення службового відрядження за кордон.

Таким чином, дипломатичні та службові паспорти мають використовуватись виключно у службових цілях.

“Використання таких документів не за призначенням, зокрема для приватних або туристичних подорожей, може спричинити не тільки заборону в»їзду до тієї чи іншої країни власнику українського службового проїзного документа, але й нанесення шкоди іміджу нашої держави”, — сказано у повідомленні.

МЗС, на жаль, має констатувати нехтування деякими посадовцями вимогами чинного національного законодавства.

У контексті ведення Україною безвізового діалогу з ЄС, а також проведенням переговорного процесу з окремими державами членами Європейського Союзу щодо лібералізації візового режиму на даний час надзвичайно актуальним є питання належного виконання представниками усіх без виключення гілок влади вимог національного законодавства у сфері паспортної роботи.

У рамках безвізового діалогу європейська сторона наголошує не тільки на необхідності підвищення безпеки українських проїзних документів, але й на безумовному дотриманні правил користування, у першу чергу, дипломатичними та службовими паспортами.

Як відомо, Президентом України Віктором Януковичем приділяється першочергова увага забезпеченню права наших громадян на свободу пересування до інших країн, у першу чергу держав-членів ЄС.

Свідченням позитивних зрушень, досягнутих на цьому напрямі останнім часом, стало отримання нашою державою Плану дій з безвізового діалогу з Євросоюзом 22 листопада 2010 року.

Безумовне, ефективне виконання доручень Глави держави щодо реалізації цього плану має бути пріоритетом для усіх гілок влади в Україні. “Тому, будь-які порушення у міграційній сфері, зокрема у нецільовому використанні службових документів, є неприпустимими”, — зазначено у коментарі.

Читайте также по теме