ГолосUA
07:44 06/05/2010

Держспоживстандарт забракував 22% перевіреного хліба

Впродовж І кварталу 2010 року фахівці Держспоживстандарту України перевірили 70 т 220 кг хліба та хлібобулочних виробів на суму 153 тис. 240 грн під час виробництва. Про це повідомила прес-служба відомства.

Через невідповідність нормативній документації (НД) було забраковано 15 т 120 кг продукції на суму 66 тис. 300 грн (22%).

Загалом було проведено 104 перевірки, у тому числі дві — повторні. Під час 87 із них було виявлено порушення.

Зокрема, 39 перевірених підприємств порушували технологічну дисципліну, на 26 підприємствах було виявлено недоліки підготовки виробництва, на 18 — відсутність або неповну забезпеченість підприємства нормативною і технологічною документацією. Необхідного технологічного обладнання не було на одному з перевірених підприємств, незадовільне метрологічне забезпечення було на 23, а незадовільний контроль за параметрами технологічного процесу під час виготовлення продукції — на 30 перевірених підприємствах.

Найбільш поширеними порушеннями був неповний або відсутній вхідний контроль якості сировини, порушення періодичності контролю або відсутність контролю показників безпечності та якості готової продукції, порушення вимог щодо органолептичних (зовнішній вигляд, смак та запах, стан м’якушки хліба) і фізико-хімічних показників (вологість, кислотність чи пористість м’якушки), маси виробу тощо.

За результатами перевірки хліба та хлібобулочних виробів впродовж І кварталу 2010 року під час виробництва 17 суб’єктам господарювання було заборонено реалізацію 38 партії продукції масою 3 т 480 кг вартістю 23 тис. 160 грн. 40 суб’єктам господарювання заборонено реалізацію всієї продукції. Загальна сума штрафів становила 85 тис. 700 грн. Працівники Держспоживстандарту України склали 46 протоколів про адміністративні правопорушення на суму 9 тис. 570 грн. Окрім цього, було видано 5 протоколів про адміністративні правопорушення в галузі метрології на 4 підприємствах на суму 1 тис. 100 грн.

 

Читайте также по теме