ГолосUA
14:05 03/01/2010

Десять найбільших наукових відкриттів 2009 року

Журнал “Огонёк” назвав десять наукових відкриттів 2009 року, які знаменували еволюцію нашої цивілізації.

На перше місце автори рейтингу поставили росіянина Михайла Громова з французького Інституту вищих наукових досліджень (IHES) з його геометричною теорією груп.

Друге місце у рейтингу журналу займає виявлення води на Місяці.

На третьому місці — найбільш вражаюча розробка “екологічно чистих технологій” — перший у світі літак на сонячній енергії, який пілотується, і здатний залишатись у повітрі і вдень, і вночі.

Найголовнішою подією року у ядерній фізиці став запуск Великого адронного колайдеру в CERN — на четвертому місці.

На п’ятому — найдавніша статуетка. Її вирізав з бивня мамонта невідомий художник більше 32 тисяч років тому. Ця знахідка змушує вчених переглянути всі уявлення про зародження мистецтва.

Шосте місце зайняли астрономи з Інституту радіоастрономії Макса Планка, котрі перевернули всі уявлення про природу функціонування надмасивних чорних дірок.

Вчені з Нью-Йоркського медичного університету розташувались на сьомому місці. Вперше в історії вони змогли спостерігати у реальному часі процес формування дендритів — маленьких відгалужень від клітин мозку нейронів, котрі відповідають за зберігання довготривалих спогадів. Це відкриття можливо у майбутньому дозволить вилучати спогади з раннього дитинства, стимулюючи потрібні зони мозку, або записувати спогади померлої людини.

Восьме місце автори рейтингу віддали реєстратору людини. Апарат дозволяє дистанційно, на відстані 4 м, виявити серцебиття та дихання людини за характром механічних коливань. Тобто така установка може знаходити живих людей під 4-метровими завалами.

Дев’яте місце у рейтингу зайняв лазер повітря. Аби дослідити склад повітря, вчені використовують лазери: якщо раніше для вивчення хмар потрібно було використовувати літак, відправляти зонд або запускати геофізичну ракету, тепер це стало можливо робити, натиснувши кнопку.

Завершує список найважливіших наукових відкриттів цього троку — вивчення мови мавп.

За матеріалами “Огонёк”.

 

Читайте также по теме