Доказів того, що українська кукурудза, яка використовувалась для годування курей у Німеччині, містить діоксин, не виявлено.
Про це повідомив заступник міністра агрополітики Іван Демчак, посилаючись на дослідження, проведені українськими, нідерландськими і німецькими лабораторіями.
Аналізи проводили Роттердамська International Laboratories TLR, гамбурзька Eurofins та Київський інститут екогігієни і токсикології ім. Медведя. /> Відсутність діоксину в українській кукурудзі визнають і нідерландські імпортери. "Жоден тест не підтвердив наявність діоксину в українській кукурудзі", — заявив власник компанії Meunerie Liegeois Ламбер Льежуа.
За його словами, Meunerie Liegeois імпортує зернові з України вже 12 років і жодного разу не стикалася з поганою якістю продукції. "Тепер, коли відомі результати тестів, ми особливо обурені розпалюванням цього скандалу в Німеччині", — зазначив пан Льежуа.
Українські фахівці вважають, що причиною появи діоксину в німецькому комбікормі могли стати інші компоненти кормів. "Вісім років тому в курей, вирощених у Франції та Бельгії, також був виявлений діоксин. В результаті виявилось, що діоксин був у комбікормі, який проводився з використанням рослинної олії, забрудненого цією токсичною речовиною. Діоксин потрапив в масло при його транспортуванні", — розповів професор Інституту екогігієни і токсикології ім. Медведя Микола Проданчук.
На думку Івана Демчака, звинувачення в наявності діоксину в українській кукурудзі негативно позначаються на репутації України як експортера зернових. "До того ж це могло вплинути на отримання дозволу на експорт вітчизняного м’яса курки в Європу", — стверджує він.
У Мінагрополітики мають намір домогтися спростування неправдивої інформації. "На початку наступного тижня ми звернемося до посольства Німеччини з вимогою спростувати заяву про зміст в нашій кукурудзі діоксину", — заявив Демчак.
Нагадаємо, на початку травня Україну звинуватили в постачаннях до Євросоюзу кукрудзи з вмістом діоксину. За повідомленнями німецької преси, отрута був виявлений в курячих яйцях на німецьких фермах, в яких годували птицю комбікормом, виготовленим з українських зернових.
Згідно з повідомленням Єврокомісії, джерелом забруднення стала фуражна кукурудза, що поставляється українським експортером зерна компанією "Дніпро-2" нідерландським компаніям Meunerie Liegeois і Doens Food Ingredients. Українська кукурудза, що поставляється в Нідерланди надалі використовувалася в тому числі німецькими фермерами для виробництва комбікормів.
Кількісний склад діоксину в яйцях не шкідливий, якщо їх не їсти довго. Це визнають і німецькі фахівці. Проте місцеві ЗМІ швидко розповсюдили новину до економічно небезпечних наслідків.
За матеріалами: "КоммерсантЪ-Украина"