ГолосUA
10:35 25/04/2009

Для дитячих іграшок запроваджені нові правила безпеки

Сьогодні набуває чинності постанова уряду, якою затверджується Технічний регламент безпеки дитячих іграшок.

Контроль над дотриманням виконання нових вимог покладено на Міністерство промислової політики України, повідомила ЛігаБізнесІнформ.

У регламенті сформульовано вимоги до безпеки іграшки (до фізичних, механічних, електричних, хімічних і санітарно-гігієнічних властивостей), процедуру оцінки їх відповідності цим вимогам, встановлено правила маркування, а також введення в обіг імпортних та вітчизняних іграшок.

Під словом «іграшка» розуміється продукція, призначена для гри дітьми віком до 14 років. Слід також звернути увагу на те, що дія цього регламенту не поширюється на ялинкові прикраси, спортивне та глибоководне спорядження, фольклорні ляльки, декоративні вироби для дорослих колекціонерів, ігрові автомати, пазли з кількістю елементів понад 500, феєрверки, набори дротиків, ювелірні прикраси для дітей та ін.

Відтак, надходження іграшки в обіг дозволяється лише за умови, що вона відповідає вимогам безпеки для життя й здоров’я споживачів. Основна вимога до безпеки — іграшка повинна бути безпечною для споживачів, не створювати під час гри небезпеку для життя та здоров’я.

На упаковці або етикетці та в інструкції для експлуатації іграшки повинен бути зазначений мінімальний вік дитини, для якої призначена іграшка, а якщо є потреба — інформація про обов’язковий нагляд під час гри. Також повинна бути зазначена інформація про небезпеку, пов’язану з використанням іграшки.

Нагадаємо, Технічний регламент, затверджений постановою Кабміну N901, прийнято 8 жовтня 2008 року, проте набуває чинності він лише сьогодні, 25 квітня 2009 року. Шість місяців надали виробникам на адаптацію до вимог нового документа.

 

Читайте также по теме