ГолосUA
11:20 08/05/2010

Для оскарження угоди по Чорноморському флоту в КС вистачить 45 депутатів — експерт

Для оскарження в Конституційному Суді угоди про базування Чорноморського флоту Росії на території України потрібно звернення не менш як 45 депутатів опозиції.

Про це заявив директор “Української юридичної компанії” Олег Мусієнко.

"Це єдина можливість. Вирішення питань про відповідність законів та інших правових актів Верховної Ради України, актів президента, Кабінету Міністрів, Верховної Ради Автономної Республіки Крим належить лише до повноважень Конституційного суду. Про це йдеться у частині третій статті 150 Конституції України. Їх розглядають лише за зверненнями президента, не менш як сорока п’яти народних депутатів, Верховного Суду, уповноваженого Верховної Ради з прав людини, Верховної Ради Криму”, — сказав він.  

Голова ради Лабораторії законодавчих ініціатив Ігор Когут пояснив, що основною причиною оскарження може бути порушення регламенту Верховної Ради.

“Кількість зареєстрованих депутатів на початок сесії не відповідала кількості голосуючих. Проголосували відсутні депутати. А згідно Конституції – голосування має бути персональним. До того ж згідно статті 17 Конституції України неможливе розташування іноземних військових баз на території держави”, — зазначив експерт.

Обидва експерти зійшлись на тому, що підготовка, підписання і ратифікація цієї угоди – непрозорий процес. Ніхто не бачив економічних і юридичних висновків.

Як повідомляв ГолосUA, 21 квітня Президент України В. Янукович і Президент Росії Д. Медведєв підписали угоду про продовження терміну базування Чорноморського флоту Росії в Криму до 2042 року. 27 квітня Верховна Рада ратифікувала домовленість.

За матеріалами: Газета по-українськи />  

Читайте также по теме