ГолосUA
13:57 17/05/2010

Для пожвавлення у аграрному секторі держава повинна зробити три кроки — експерт

Для пожвавлення у аграрному секторі держава повинна зробити відповідні кроки — підтримати малий бізнес на місцях, регулювати цінову політику шляхом інтервенцій Аграрного фонду та створенням кооперативів й забезпечити дешеве кредитування селян.

Про це сказав президент Асоціації фермерів та приватних землевласників України Іван Томич у інтерв’ю кореспонденту ГолосUA.

“Перше — треба підтримати середній і дрібний бізнес, підприємництво у сільській місцевості, фермера й сільгоспвиробника на місцях”, — наголосив він.

Важливим кроком, на думку фахівця, є цінова політика. “Підтримати нормальні ціни на молоко, м’ясо, зерно й інше можна лише за рахунок подолання закупівельної монополії, створення обслуговуючих сільськогосподарських кооперативів. До тих пір, поки буде однополярна схема інфраструктури, ніколи не буде нормальної цінової політики. Крок другий — зусилля держави, як інтервента через Аграрний фонд”, — вважає Томич.

За його словами, “ці кроки дуже важко йдуть у новітній історії України. Але все-таки 2009 і 2008 роки давали перші результати. На жаль, у цьому році немає продовження цієї політики, протидії за допомоги державних інтервентів на ринку монополізації”.

Кредитна політика також вкрай важлива для розвитку АПК, переконаний експерт. “Вона повинна бути для аграріїв специфічною. Кредитна лінія повинна бути виділена, відпрацьовані схеми з Національним банком. Сутність її полягає у тому, щоб реальні кредитні ресурси були недорогими, до 10%. До цього говорити про пожвавлення виробництва безперспективно”, — сказав Іван Томич.

І. Носальська />  

Читайте также по теме