ГолосUA
18:03 11/02/2010

Для виходу з кризи повинна бути спільна робота НБУ, уряду та ВРУ — експерт

Без спільної роботи уряду, парламенту й Національного банку Україна не зможе вирішити всі ті проблеми, з якими вона зіштовхується в економіці.

Про це сказав  незалежний економічний експерт Борис Кушнірук  на прес-конференції передав кореспондент Голос UA .

«Ми маємо проблеми з повним колапсом державних фінансів, бо бюджет не просто пустий, а шалено пустий, уряд вліз у борги і в гроші місцевих громад, у гроші державних підприємств, просто підприємств, бо не повертає ПДВ. Накопичена величезна кількість проблем у державних фінансах, які створять проблеми для будь-якого уряду. Спроби прямим чином тиснути на Нацбанк і друкувати гроші, тобто перетворювати НБУ на касу для видачі зарплат бюджетникам — це шлях до нової хвилі інфляції», — зауважив він і додав, що для подолання найбільших проблем в економіці необхідна спільна робота НБУ, парламенту та уряду.

Серед інших чинників, які допоможуть Україні у кризовий період експерт назвав відновлення співпраці з Міжнародним валютним фондом.

«Я переконаний, що співпраця з МВФ, в тому числі і по збільшенню суми, яку може дати МВФ, може дозволити стабілізувати ситуацію. Але я сподіваюсь, що МВФ вже набридло чути обіцянки про те, що будуть робитись якісь реформи, і вони насправді будуть робитись. Якщо це буде, то з’явиться можливість і фінансувати якісь речі, в тому числі і за рахунок кредитів. Ми ще не досягли того розміру державного зовнішнього боргу, який вже не можна тягнути на собі. Можливості є, але якщо ми будемо залучати гроші і просто їх проїдати без реформ, наведення порядку, зниження корупції, створення стимулів до виробництва, то ми будемо мати проблеми» — сказав він

О.Каретнікова

 

Читайте также по теме