ГолосUA
14:43 21/10/2008

Для запобігіння СНІДу наркоманам видаватимуть метадон

Для запобігання зараженню СНІДом та уповільнення темпів росту епідемії ін`єкційним наркоманам роздають метадон в таблетках.

Про це сьогодні журналістам повідомила директор Українського центру профілактики та боротьби з ВІЛ-СНІДом Алла Щербінська.

За її словами, для попередження ВІЛ-СНІДу найбільш вразливому класу людей — ін`єкційним наркоманам — роздають метадон у пігулках. Через шприці ВІЛ-СНІД розповсюджується найшвидше і їх заміщення може уповільнити ріст епідемії.

«Чим швидше ми візьмемо таких людей на терапію, тим швидше це вплине на ріст епідемії», — підкреслила Алла Щербінська.

Як зазначила Алла Щербінська, програму заміщення шприців на пігулки було затверджено на парламентській сесії в 2003 році за підтримки міністерства охорони здоров`я. Програма почала діяти в 2005 році. До неї включені 2 класи людей: це ін`єкційні наркомани, які неодноразово намагалися кинути вживання наркотиків, та ін`єкційні наркомани, заражені вірусом СНІДу. Вилучаючи шприці, рівень зараженості наркоманів знижується.

Алла Щербінська зауважила, що зараз на терапії знаходяться 1634 людини. До кінця року наберуть ще близько тисячі. Пігулки дають людям в лікарнях в певний час в офіційній обстановці. До серпня цього року їм давали дуприморфін, зараз — метадон.

 

Читайте также по теме