ГолосUA
08:07 01/10/2009

Дніпропетровська влада продає облігації місцевої позики

Дніпропетровськ розбудовуватимуть за рахунок запозичень грошей у городян. Міська влада розпочала випуск та продаж облігацій місцевої позики. Загальний обсяг запозичення становитиме 50 мільйонів гривень.

Зібрані гроші міська влада планує спрямувати на капітальне будівництво, реконструкцію доріг та розвиток інфраструктури міста. Купити облігації зможуть як фізичні особи, так і комерційні структури. Термін обігу цінних паперів — три роки із прибутковістю 18 відсотків річних.

Аналітики до ініціативи міської влади поставилися схвально. «Місцеві запозичення є звичною світовою практикою, яка застосовувалась і за радянських часів. Проте, у незалежній Україні була забута», — сказав доктор економічних наук Володимир Пошиванов.

Серед можливих мінусів програми експерт виділив лише низьку (порівняно із банківськими депозитами) відсоткову ставку. Різниця становить 4-5 відсотків. Проте, за словами Пошиванова, в умовах кризи, коли банки банкрутують, вкладання коштів в облігації може бути значно стабільнішим.

Крім того, як зазначив експерт, подібні запозичення, дають вкладникові так звані «непрямі зиски», як то швидку розбудову території, де він мешкає, зручне та безпечне навколишнє середовище та відчуття причетності до справ у рідному місті. Єдине, про що треба подбати місцевим чиновникам щоб справа мала успіх, це – формування правильної мотивації городян.

За матеріалами: «Німецька хвиля»

 

Читайте также по теме