ГолосUA
10:15 12/09/2010

До 2014 року Україна зможе видобувати 1 мільярд кубометрів шахтного метану на рік, — експерти

Видобуток шахтного метану в Україні до 2014 року може сягнути 1 мільярда кубометрів.

У цьому запевнили автори цільової програми Національного агентства з питань ефективного використання екологічних ресурсів.

У програмі фахівці НАЕР пропонують розвивати саме попередню дегазацію вугільних пластів, а, по суті, промисловий видобуток газу високої концентрації, збільшуючи об’єми видобутку до 740 мільйонів кубометрів на рік, а також розпочати видобуток метану і в закритих шахтах.

За чотири роки на програму передбачається виділити 709,7 мільйонів гривень бюджетних коштів при загальному обсязі фінансування більше 3,2 мільярдів.

«Реалізація за рахунок коштів Держбюджету пілотного проекту з терміном окупності 3,5-4 року повинна засвідчити потенційним інвесторам привабливість України як майданчики для реалізації інвестпроектів з видобутку і використання метану вугільних родовищ», — так описав стратегію глава НАЕР у пояснювальній записці до проекту держпрограми.

Спочатку розвивати видобуток метану планується на базі гірничо-геологічних районів. За розрахунками ГП “Донецькгеологія” і американській компанії “Raven Ridge Resources Inc”, найбільші запаси газу зосереджені у вугільних пластах Черковоноармійська, Донецька і Макіївки — всього більше 430 мільярдів кубометрів.

Глава НАЕР Микола Пашкевич спрогнозував, що за чотири роки метанові проекти допоможуть заощадити країні на імпорті енергоносіїв півмільярда доларів, а шкідливі викиди — скоротити на 13,8 мільйонів тонн в еквіваленті СО2.

За матеріалами: Дзеркало тижня

 

Читайте также по теме