ГолосUA
13:00 24/06/2010

До 2015 року українська армія стане професійною

Міноборони планує до 2015 року забезпечити повний перехід Збройних Сил України від змішаної системи комплектування на систему компектування на професійній основі.

Про це сьогодні, 24 червня, повідомив начальник Головного управління особового складу Генерального штабу ЗС України генерал-майор Сергій Кропивченко під час брифінгу для представників військово-дипломатичного корпусу, акредитованих в Україні, повідомили у прес-службі міноборони.

"На сьогодні вже понад 52% солдатських і сержантських посад укомплектовано військовослужбовцями за контрактом", — додав генерал-майор Сергій Кропивченко.

За його словами, основні зусилля щодо виконання завдань переходу Збройних Сил України на контрактну основу зосереджено на створенні підґрунтя щодо нормативно-правового та ресурсного забезпечення здійснення цього переходу, зміни системи комплектування та забезпечення виконання завдань щодо зростання питомої ваги військовослужбовців-контрактників, підвищення привабливості та конкурентоспроможності військової служби за контрактом, оновленні та модернізації озброєння та військової техніки, удосконаленні навчальної матеріально-технічної бази, а також підвищенні інтенсивності та якості фахової та бойової підготовки.

Конкретизуючи заходи, що вживаються для підвищення конкурентоспроможності професійної військової служби на вітчизняному ринку праці, генерал-майор Сергій Кропивченко відзначив, що підвищено рівень грошового забезпечення військовослужбовцям за першим контрактом, а військовослужбовцям, які проходять службу за другим і наступними контрактами, надана можливість безоплатного отримання вищої освіти у вищих військових навчальних закладах, продовжується створення фонду службового житла.  

"З 1 липня поточного року буде запроваджене харчування контрактників в їдальнях військових частин за рахунок держави", — поінформував він.

Також генерал-майор Сергій Кропивченко відзначив, що для залучення громадян України на військову службу за контрактом у Збройних Силах України сформовано 25 Територіальних центрів комплектування військовослужбовцями за контрактом в кожній області нашої держави.

В основу їх функціонування покладені організація та проведення у загальноосвітніх навчальних закладах, регіональних центрах зайнятості населення, підприємствах та організаціях рекламних і пропагандистських заходів з молоддю та військовозобов’язаними, всебічне вивчення та відбір з їх числа кандидатів для вступу до військових навчальних закладів, служби в резерві, проходження військової служби за контрактом і направлення їх до навчальних центрів або військової частини.

"У 2009 році ми в повному обсязі впровадили нову систему комплектування військовослужбовцями за контрактом за схемою: територіальний центр комплектування військовослужбовцями за контрактом – навчальний центр – військова частина. Це надало можливість створити передумови для безпосереднього комплектування військових частин якісним, професійно підготовленим особовим складом, спростити порядок оформлення і прийняття громадян на військову службу за контрактом, заощадити та ефективно використовувати бюджетні кошти на навчання військовослужбовців за контрактом", — зазначив генерал-майор Сергій Кропивченко.

За його словами, починаючи з ІІ-го півріччя 2009 року і по теперішній час за новою системою було підготовлено та направлено на комплектування військ близько 3.000 контрактників.

"Тільки у квітні цього року територіальними центрами комплектування до навчальних центрів було направлено для підготовки 1.113 осіб", — підкреслив начальник Головного управління особового складу Генерального штабу ЗС України.

Не оминув генерал-майор Сергій Кропивченко й питання запровадження служби на контрактних засадах у військовому резерві. Так, вже сформовано і успішно діє її нормативно-правова база, успішно завершився експеримент з підготовки понад 1.000 резервістів.

"Наші зусилля зосереджені на подальшому плановому впровадженні служби у військовому резерві з послідовним нарощуванням обсягів підготовки резервістів. На сьогодні вже укладено 728 контрактів, у тому числі 472 з офіцерами, підготовлено понад 1200 резервістів. Загалом, до кінця 2011 року ми плануємо підготувати до 8.000 резервістів", — констатував генерал-майор Сергій Кропивченко.

 

Читайте также по теме