До 2020 року 80% АЕС України будуть в аварійному стані – експерт

До 2020 року в Україні понад 80% енергоблоків атомних електростанцій будуть працювати понад свій термін експлуатації.

Про це сказав експерт з енергетичних питань Національного екологічного центру України Дмитро Хмара, на прес-конференції в Києві, передав кореспондент ГолосUA.

«До 2020 року в Україні має бути подовжений термін експлуатації 12 з 15 блоків атомних електростанцій. Тобто 80% нашої атомної енергетики буде знаходитись у тому стані, як і Рівенська АЕС, на якій нещодавно сталась аварія», — сказав експерт.

За його словами практика подовження строку експлуатації є досить негативна, адже менше, ніж через місяць, після продовження терміну експлуатації Рівненської АЕС там сталась серйозна аварія — прорвало перший контур, у результаті чого стався витік радіоактивної рідини.

Експерт наголосив, що ще півтора роки тому для продовження терміну експлуатації АЕС потрібно було проводити референдум серед місцевого населення, а також ще й приймати рішення у місцевих радах. Однак, як констатував фахівець, представники парламенту прийняли зміни в законодавстві і тепер, для продовження експлуатації енергоблоків цього вже не потрібно і громадяни повністю України позбавлені впливу на цю ситуацію.

Він також зазначив, що після завершення експлуатації АЕС потрібно ліквідовувати. Проте на їх ліквідацію у тарифах закладена сума лише у 40 мільйонів доларів, які відраховуються від вартості проданої електроенергії протягом всього терміну роботи станції. «Цього недостатньо, це зовсім мала сума коштів. У ЄС, наприклад, на ліквідацію АЕС у Прибалтиці вже витратили мільярд», — наголосив він.

«Показовою є ситуація із ЧАЕС: поки вона приносила кошти, до 2000 року вона була у складі Енергоатому, однак як тільки вона перестала заробляти, її вивели. І сьогодні МНС за наші кошти займається виводом її з експлантації і її відпрацьованим ядерним паливом», — резюмував експерт.

Читайте также по теме