ГолосUA
14:48 15/09/2010

До кінця року державний борг України складе 38-39% від ВВП, — експерт

Отримання Україною позик від фінансових світових установ та відсутність коштів в українських підприємствах на розвиток призводять до стрімкого росту боргу держави.

Про це заявив виконавчий директор Центру соціально-економічних досліджень Дмитро Боярчук в ефірі “Радіо Ера” в програмі “РозворотUA”.

“Державний борг зростає шаленими темпами. Ще немає офіційної статистики за серпень, але, я думаю, серпень буде дуже урожайним на цей факт. Тому що я думаю, що були вийшли 16 млрд. додаткових облігацій, тому що до нас надійшли 2 млрд доларів від МВФ. Я думаю, що скоро нам нададуть кредити від Світового банку. Можливо вже надали. Крім того планується розміщення, і серпень був дуже урожайний в плані тому, що розміщалися кошті в облігаціях. Тобто до кінця року за приблизними оцінками — 38-39% ВВП — це державний борг”, — зазначив експерт.

За словами Боярчука, показники виконання бюджету порівняно не такі катастрофічні. “Але питання в їх природі. Я думаю, що всі бізнесмени, і середні, і дрібні, і, навіть, крупний бізнес — відчули на собі вартість цього наповнення бюджету. Тому тут питання в тому, що з бізнесу витягують останні соки. І коли ці останні краплі закінчаться, тоді дійсно буде дуже й дуже неприємно”, — зауважив він, додаючи, що для існування підприємств потрібні якісь оборотні кошти, для інвестування.

Як зазначалося, сьогодні, 15 вересня, українським підприємствам зарахували 13 млрд. гривень облігаціями. Уряд таким чином компенсує українським бізнесмена заборгованість із ПДВ. />  

Читайте также по теме