ГолосUA
07:40 26/06/2010

До Киргизстану повернулися майже всі біженці

До Киргизстану повернулися майже всі біженці, що покинули країну під час червневих заворушень.

Про це 26 червня повідомили в Прикордонній службі республіки.

Згідно з інформацією заступника голови відомства Чолпонбека Турусбекова, за поточний тиждень в Ошську і Джалалабадську області з Узбекистану повернулися 75 тисяч 865 людей.

У таборах біженців, організованих після масових зіткнень 11-14 червня на півдні Киргизстану, нікого не залишилося. Лише 380 громадян Киргизстану продовжують залишатися на території Узбекистану — це в основному ті, хто отримав поранення і знаходиться на лікуванні в стаціонарах.

Тимчасовий уряд республіки розраховує, що ті, хто повернувся на Батьківщину зможуть взяти участь у конституційному референдумі, який відбудеться 27 червня. Для цього влада дозволила біженцям голосувати на будь-якій виборчій дільниці.

Вранці 26 червня в Оші і Ошській області було припинено дію комендантської години. Тим не менше в обласному центрі зберігаються блок-пости, а міліція знаходиться на посиленому варіанті несення служби. Як раніше заявила глава тимчасового уряду Роза Отунбаєва, не виключено, що після референдуму в цілях забезпечення безпеки населення знову буде введено комендантську годину в Оші.

Зіткнення, до яких були залучені киргизи та узбеки, почалися в Оші в ніч на 11 червня, а потім перекинулися на Джалалабадську область. За офіційними даними, за час заворушень загинули 275 людей, ще кілька десятків людей вважаються зниклими без вести.

За версією тимчасового уряду, до організації заворушень причетні прихильники поваленого президента Курманбека Бакієва і навіть міжнародні терористи.

За матеріалами: ТСН.ua

 

Читайте также по теме