ГолосUA
14:08 14/07/2010

До КСУ надійшло подання 252 нардепів про скасування політреформи

До Конституційного суду України надійшло конституційне подання 252 народних депутатів України щодо конституційності закону "Про внесення змін до Конституції України" від 8 грудня 2004 р. №2222-IV.

Про це повідомила прес-служба КСУ.

Згідно з регламентом Конституційного суду, конституційне подання передано на вивчення в секретаріат суду.

Нагадаємо, 8 грудня 2004 року Верховна Рада України внесла зміни до Основного Закону, перетворивши Україну на парламентсько-президентську державу. Повноваження глави держави у порівнянні з його попередником дещо були обмежені. Відповідно до змін, Кабінет міністрів України є вищим органом у системі органів виконавчої влади. Уряд відповідальний перед Президентом України і Верховною Радою України, підконтрольний і підзвітний Верховній Раді України у межах, передбачених цією Конституцією.

Уряд призначається Верховною Радою України. Зокрема, прем`єр-міністр призначається Верховною Радою України за поданням Президента України. Кандидатуру для призначення на посаду прем`єр-міністра України Президент вносить за пропозицією коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді України, яка становить більшість у парламенті.

Депутати залишили за Президентом право призначати голів обласних державних адміністрацій. Також Президент матиме право зупиняти дію актів уряду з мотивів невідповідності Конституції з одночасним зверненням до Конституційного Суду. Також зміни передбачають, що акти Президента України, видані в межах повноважень цієї Конституції, скріплюється підписами прем‘єр-міністра України і міністра, відповідального за акт та його виконання.

 

Читайте также по теме