ГолосUA
17:23 25/12/2009

До лютого українці дізнаються про ще не один “пакт” — експерт

До початку лютого буде оприлюднено ще не один документ на кшталт пакту Януковича-Ющенка.

Таку думку в інтерв’ю кореспонденту ГолосUA висловив керівник корпорації стратегічного консалтингу “Гардарика” Костянтин Матвієнко.

Експерт висловив впевненість у тому, що так званий оприлюднений у ЗМІ пакт Януковича-Ющенка про “ненапад” є фальшивкою. Також, К. Матвієнко переконаний, що чергова спроба великих політичних гравців скомпроментувати один одного.

“Мені здається, що це злив інформації. Якщо такий документ існував би, він точно не потрапив би в інтернет. Я думаю, що це третя сторона. Тобто є три сторони: Янукович, Тимошенко і Ющенко. От мені здається, що це третя сторона намагається дискредитувати дві інші сторони. В даному разі Януковича і Ющенка. Нічого спільного з реальною політикою це не має”,- сказав К.Матвієнко.

Водночас, відповідаючи на запитання журналіста ГолосUA наскільки ймовірною є поява подібних “документів”, політолог відзначив, що вищезгаданих “сенсацій” буде ще багато до закінчення виборів Президента України.

“До початку лютого ще кілька таких документів з’явиться обов’язково. Але, я не думаю, що виборцям треба до цього ставитися, як до чогось серйозного”, — зауважив К. Матвієнко.

Нагадаємо, сьогодні у пресі з’явилась інформація про те, що Президент України Віктор Ющенко і лідер Партії регіонів Віктор Янукович підписали пакт про ненапад. 

Відповідний документ оприлюднив заступник керівника головної служби з внутрішньополітичних питань та регіонального розвитку Секретаріату Президента Ярослав Козачок.

Він повідомив, що, відповідно до цієї угоди, сторони зобов’язуються уникати взаємної критики та використати усі можливості для підтримки В. Януковича у другому турі.

Зокрема, В. Ющенко зобов’язався не порушувати питання про визнання учасниками боротьби за незалежність України членів Української військової організації, Карпатської Січі, воїнів ОУН-УПА та Української головної визвольної ради. Також В. Ющенко погодився не вимагати проведення обов’язкового зовнішнього тестування абітурієнтів, без урахування мовної специфіки різних регіонів. 

У свою чергу В. Янукович погодився не підіймати питання російської мови як другої державної, про проведення національного референдуму щодо вступу України в НАТО. 

Сторони домовилися, що у разі обрання В. Януковича Президентом України В. Ющенко отримає посаду прем’єр-міністра. Також на своїх посадах залишаться голова СБУ В. Наливайченко, секретар РНБО Р. Богатирьова і голови деяких обладміністрацій. 

Крім того, після президентських виборів сторони домовилися створити Коаліцію політичного примирення та розвитку України, до якої також має ввійти Блок Литвина. />  

На цю інформацію одразу прореагував представник БЮТ. Валерій Писаренко нагадав, що В.Ющенко та В.Янукович вже і раніше підписували так звані меморандуми та універсали, які передбачали співпрацю між ними. 
«З появою цього документа стало чітко зрозуміло, що двоє кандидатів у Президенти об’єднують свої зусилля для отримання спільного результату проти Ю.Тимошенко», — сказав він. 

Більше того, за словами народного депутата, їхні спільні дії вже спостерігає вся країна в інформаційній сфері проти Юлії Тимошенко, а також спостерігається синхронізація дій членів виборчих комісій, які представляють В.Ющенка та В.Януковича.
«Але ми прекрасно знаємо, що жоден підписаний документ між цими двома особами ніколи остаточно не виконувався. Зрозуміло, що ці два чоловіки бояться третьої сторони в особі прем’єр-міністра», — сказав він.
 

Н. Виноградська

 

Читайте также по теме