ГолосUA
11:37 09/03/2010

До Шевченка треба підійматися серцем, думкою і талантом усе життя — Янукович

Президент України Віктор Янукович вважає творчість Тараса Шевченка "національним всесвітом, духовним небом України, унікальним планетарним мистецьким явищем, єдиним і неповторним, котре не має відповідника у світовій літературі".  

Як повідомила прес-служба Президента, про це Янукович заявив після покладання квітів до підніжжя пам’ятника Великому Кобзареві у Каневі.

Тарас Шевченко підніс українську літературну мову до рівня найрозвиненіших мов світу, і своєю творчістю, що зросла з народного кореня, демократизував європейську і світову літературу, сказав, зокрема, Глава держави.

«Шевченків «Кобзар» – вічне джерело для роздумів про безсмертя творчої енергії і нескореність людського духу, безсилля усіх заборон перед правдою Тарасового слова», – підкреслив Глава держави. Віктор Янукович наголосив, що «Кобзар» – мистецька гордість українського народу. В ньому – сила інтелекту Поета, його оригінальне, творче бачення світу ліпить художню форму небаченої новизни, модерну і народну водночас, свіжу і вільну, експресивну і мелодійну. Недарма Шевченкові належить слава одного з наймузикальніших світових поетів».  

За словами Глави держави, «вкорінена національна і вселюдська, біблійська і сьогоденна творчість Шевченка – це вічна книга буття нашого народу і джерело вселюдського досвіду для нових, прийдешніх поколінь. Шевченко – мислитель і пророк, який випереджував свій час на сотню літ».

«Сьогодні ми традиційно вітаємо цьогорічних лауреатів Шевченківської премії – найвищої в Україні мистецької нагороди. Бажаємо їм творчого зростання і наснаги на прийдешні роки – бо до Шевченка треба підійматися серцем, думкою і талантом усе життя», – сказав Віктор Янукович.

 

Читайте также по теме