ГолосUA
12:54 09/06/2010

До травневої дефляції чинний уряд не має відношення — НУ-НС

До дефляції, що спостерігалася в українській економіці у травні, чинний уряд не має ніякого відношення.

Про це заявив народний депутат, представник фракції “Наша Україна — Народна самооборона” Олександр Бондар у коментарі кореспонденту ГолосUA.

“До цієї дефляції уряд ніякого відношення не має. Перша причина – інфляція чи дефляція завжди має часовий “лаг”, і як би уряд не намагався щось зробити, ще не встигла би відреагувати економіка. Тобто це, скоріше, наслідки діяльності попереднього уряду”, — зазначив він.

Насамперед дефляційним процесам посприяв сезонний вплив, переконаний народний депутат. “Сезонний вплив однозначний, тому що завжди перед відпустками люди скидають долари і це впливає на рівень інфляції”, — підкреслив він.

На думку О. Бондаря, існує ще цілий комплекс чинників стабілізації цін. “Зараз ще європейська валюта падає, долар теж, порівняно з гривнею. І, на додачу, стримуються певні виплати, маю на увазі повернення ПДВ, і таке інше. Тому все це у комплексі дає рівень дефляції”, — сказав він.

Народний депутат вважає, що восени на Україну чекає новий виток інфляції. “Я думаю, що восени, коли ринок відреагує на двадцятимільярдне внутрішнє запозичення, яке зробив чинний уряд, через внутрішні державні займи — тобто, це фактичне друкування грошей Нацбанком – буде зовсім інша ситуація. За три місяці 5 мільярдів Нацбанк передав до бюджету і 15 мільярдів випущено через викуп облігацій внутрішнього державного займу. Це все, рано чи пізно, спричинить тиск на ринок і призведе до інфляції. Тому що дефіцит бюджету поки що покривається тільки внутрішніми запозиченнями, і ніяких зрушень у ситуації не видно, він буде тільки збільшуватись”, — наголосив Олександр Бондар.

Нагадаємо, за даними Дежкомстату в Україні у травні 2010 року, порівняно з квітнем, дефляція становила 0,6%, з початку року інфляція становила 3,7%. Інфляція у травні 2010 року проти травня 2009 року становила 8,5%, у січні-травні 2010 року проти показника аналогічного періоду 2010 року – 10,3%.Натомість, у грудні 2009 року щодо листопаду становила 0,9%, з початку року (до грудня 2008 року) – 12,3%. У січні–грудні 2009 року порівняно з аналогічним періодом 2008 року інфляція становила 15,9%. Інфляція в Україні за підсумками 2008 року становила 22,3% (грудень 2008 року до грудня 2007 року).

І. Носальська

 

Читайте также по теме