Анна Штепура
15:20 11/11/2010

До України під виглядом інвестицій буде йти технологічний непотріб — еколог

 

color="#222222">
face="Times New Roman, serif">
size="4">До України під виглядом інвестицій буде надходити “технологічний непотріб” через те, що інвесторам можуть відмінити всі необхідні експертизи.

/>  

color="#222222">
face="Times New Roman, serif">
size="4">Про це заявила голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко сьогодні під час прес-конференції, передав кореспондент ГолосUA.


 

color="#222222">
face="Times New Roman, serif">
size="4">Вона зазначила, що Україна зараз приділяє велику увагу залученню інвестицій до економіки. “І нас дуже турбує, що ці інвестиції, відповідно до змін, запропонованих Мінгеріонбудом, це будуть інвестиції, які будуть шкодити довкіллю і здоров'ю українських громадян”, — зауважила експерт.


 

color="#222222">
face="Times New Roman, serif">
size="4">Т. Тимочко наголосила, що згідно із запропонованим законопроектом про спрощення дозвільної системи у будівництві, вносяться зміни до закону про інвестиційний діяльність. За її словами, у нині діючому законі про інвестиційну діяльність сказано, що інвестор зобов'язаний отримати необхідний дозвіл або узгодження відповідних державних органів та спеціальних служб на капітальне будівництво. Також, підкреслила еколог, інвестор має отримати позитивний висновок державної експертизи щодо дотримання в інвестиційних програмах норм санітарного, епідеміологічного благополуччя, екології, охорони праці, енергозбереження. Ці дві норми, за її словами, Мінрегіонбуд із законопроекту повністю вилучив.

color="#222222">“
face="Times New Roman, serif">
size="4">Тобто інвестору тепер не потрібні всі ці експертизи. Тепер прийдуть інвестори, які всі застарілі сміттєспалювальні заводи, застарілі технологічні заводи з виробництва будівельних матеріалів вони ідуть всі у маленькі міста. Вони думають, що громадськість там їх не зупинить, що контроль природоохоронних органів там менший, що місцеву владу можна купити. І тепер весь непотріб технологічний під виглядом інвестицій буде приходити в Україну”, — обурилася Т. Тимочко і додала, що згідно зі змінами, які запропонував Мінрегіонбуд, “двері розкриваються” саме для таких інвесторів.


 

color="#222222">
face="Times New Roman, serif">
size="4">Нагадаємо, що Міністерство регіонального розвитку і будівництва за дорученням уряду розробило законопроект про дозвільну систему в будівництві, який до 15 листопада має бути внесений на затвердження до Кабінету Міністрів.

face="Times New Roman, serif">
size="4">З ухваленням цього документу кількість дозвільних процедур для інвесторів скоротиться з 90 до 25, а часові терміни отримання цієї документації — з 400-450 до 60 днів. Також планується запровадження в дозвільній системі у будівництві принципів мовчазної згоди, єдиного вікна та організаційної єдності.

face="Times New Roman, serif">
size="4">У цьому законопроекті Міністерство вводить поняття декларативного принципу для початку будівництва і введення в експлуатацію. Разом з тим, об'єкти планується розділити на 5 категорій, залежно від ступеня складності і небезпеки їх будівництва.

 

Читайте также по теме