ГолосUA
12:24 02/02/2009

До України прибули три міжнародні інспекційні групи верифікаторів

Сьогодні, 2 лютого, в рамках Договору про звичайні збройні сили в Європі (ДЗЗСЄ) та Віденського документу 1999 року (ВД-99) до України прибуло одразу три багатонаціональні інспекційні групи. />  

Про це повідомили у прес-службі Міністерства оборони України.

Так, до Сімферополя прибула група інспекторів у складі дев’яти осіб – представників верифікаційної структури Збройних Сил Сполучених Штатів Америки, очолювана Міхаілом Кроуфордом.

Вони працюватимуть на військових об’єктах оголошеного місця в Автономній Республіці Крим за Договором про ЗЗСЄ. Роботу іноземних інспекторів забезпечуватимуть військовослужбовці однієї з військових частин ЗС України, дислокованої у Криму, на чолі зі старшим офіцером Одеського верифікаційного центру підполковником Русланом Поліщуком.

Метою проведення контрольного заходу є перевірка дотримання державами-учасницями Договору встановлених обмежень щодо кількості озброєння і військової техніки, які підпадають під його дію.

Зокрема, договором про ЗЗСЄ передбачено щорічний обмін інформацією між країнами-учасницями про чисельність особового складу, системи озброєння і техніки, а також інспекції територій країн, які підписали цей документ, що й входить до основного завдання іноземних інспекторів у ході цього заходу.

У цей же день за Віденським документом 1999 року у зазначеному районі південної частини АР Крим розпочали свою роботу спеціалісти-верифікатори зі Словаччини, Румунії та Болгарії.

На предмет військової діяльності вони вибірково перевірять кілька дислокованих тут військових частин ЗС України, ознайомляться з умовами несення військової служби, місцями відпочинку та закладами харчування військовослужбовців.

Варто зазначити, що іноземні інспектори перевірятимуть і ті об’єкти в Криму, на яких розташована техніка та озброєння Чорноморського флоту Російської Федерації.

Третя група спеціалістів з верифікаційної діяльності з Великобританії прибуває до Києва, аби провести роботу за Договором про ЗЗСЄ. Групу очолює підполковник Ендрю Дуффус.

Під час перебування в Україні британські верифікатори інспектуватимуть лише одне оголошене місце – гарнізон центрального регіону України. Об’єкти, на яких вони збираються побувати з перевіркою, оголошуватимуться стороною на в’їздному брифінгу.

Свою роботу в Україні в рамках міжнародних договорів іноземні інспектори завершать 5 лютого.
 

Читайте также по теме