ГолосUA
09:32 05/05/2010

Добкін: Держава компенсуватиме сільгоспвиробникам процентну ставку за кредитами

На державному рівні опрацьовується остаточний варіант пропозицій компенсації відсоткової ставки сільгосппідприємствам за взяті кредити.

Про це повідомив голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін сьогодні під час наради в адміністрації, передає прес-служба ОДА.

"Є інформація, що відсоток, який виплачуватимуть господарства, не буде перевищувати 5%. Решту візьме на себе держава. Це будуть реальні вливання в аграрний сектор нашої держави. Вже надійшли 390 тис. грн. компенсації. А всього на ці цілі в бюджеті країни буде заплановано 1 млрд. 200 млн. грн", — сказав посадовець.

Він зазначив, що "бездумних" перерахувань сільському господарству не буде, докорінно змінюється ставлення держави до цього сектора. "Ефективність роботи сільгоспвиробника буде оцінюватися за трьома критеріями: 1) інвестиції, залучені у виробництво; 2) якість продукції, що випускається; 3) ринки збуту", — зазначив губернатор.

"І буде реальна допомога — компенсація процентної ставки. З одного боку — фінансовий тягар держава частково бере на себе, а з іншого боку — кредит залишається на підприємстві, і ніхто не буде діяти навмання. Адже кредит треба буде віддавати, от підприємства і будуть боротися і за якість та за ринки збуту", — підкреслив М. Добкін.

Як раніше відзначав заступник Харківської ОДА Віталій Алексейчук, на державному рівні повинен бути зафіксований і розмір самої процентної ставки, наприклад, 25%. Щоб банки, чекаючи на компенсації з боку держави, не почали її змінювати в бік збільшення. /> "Сільське господарство — це сезонне виробництво, тому йому без кредитування не вижити. Весь світ живе за рахунок кредитів ", — зазначив В. Алексейчук.
 

Читайте также по теме