Лана Лисовская
19:30 17/02/2011

Договір про зону вільної торгівлі у СНД або поліпшить умови торгівлі, або не матиме сенсу — Азаров

Новий договір про зону вільної торгівлі між країнами Співдружності незалежних держав має поліпшити умови торгівлі, інакше підписання такого документа не має сенсу.

Про це заявив Прем’єр-міністр України Микола Азаров сьогодні під час зустрічі з виконавчим секретарем СНД Сергієм Лебедєвим, передав кореспондент ГолосUA.

«Позиція української сторони відома. Я її доводив до уваги колег на засіданні Ради глав урядів у листопаді у Санкт-Петербурзі. Ми — за розробку і за ухвалення нового договору. Однак, безумовно, новий договір має поліпшити існуючий між нашими країнами торговельний режим. Без цього не має смислу його підписувати. Якщо він у чомусь буде погіршувати наші діючі з окремими країнами договори по вільній торгівлі, то тоді для України не має сенсу підписувати новий договір», — зауважив він.

Голова українського уряду зазначив, що в цілому розробка тексту договору про зону вільної торгівлі між країнами СНД завершена, і текст документу узгоджений. Втім, за словами М. Азарова, лишаються невирішеними питання щодо вилучень товарних груп.

«Ми розраховуємо на підписання договору на найближчому засіданні Ради глав співдружності у травні цього року у Мінську. Мене поінформували, що країни Митного союзу, що входять до складу СНД, достатньо гнучко підійшли до питань вилучень, істотно мінімізували їх кількість, а також погодились на пропозиції української сторони у частині застосування спеціальних антидемпінгових розслідувань на умовах Світової організації торгівлі. Але щодо ряду додатків до договору залишились неузгоджені питання. Беручи до уваги строки, просили б вас донести нашу стурбованість до тих країн СНД, з якими у нас ще немає узгодженої позиції щодо вилучень», — зауважив Прем’єр-міністр України.

Читайте также по теме