Документи про користування ЧФ РФ кримськими маяками уже готові та узгоджені

Вже підготовлені та узгоджені документи про урегулювання використання Чорноморським Флотом Російської Федерації кримських об'єктів гідрографічного та навігаційного забезпечення.

Про це повідомив директор Інституту політичного аналізу та міжнародних досліджень Сергій Толстов в ексклюзивному коментарі журналісту ГолосUA.

“Мова йде про об'єкти гідрографічного та навігаційного забезпечення у Криму. Це саме ті маяки, з приводу яких точилися суперечки і які не були повною мірою урегульовані колишніми домовленостями. З приводу цих маяків уже є в цілому узгоджені та готові до підписання близько п'яти домовленостей”, — зазначив він.

Експерт пояснив, що ці маяки вважаються власністю України, однак ЧФ РФ відмовлявся передавати їх Україні, оскільки не було визначено їх статус у міжурядових угодах. З українського боку, як зазначив експерт, папери до підписання готувало Міністерство інфраструктури. “Угоди будуть підписуватися у рамках міждержавної комісії. Попередня комісія зібралася у Москві, отже наступна відбудеться у Києві. І ці угоди будуть підписані у травні 2011 року”, — підкреслив С. Толстов, пояснивши, що вони потрібні російській стороні для того, щоб забезпечувати безпечне проходження своїх кораблів.

У той же час спеціаліст зазначив, що умови, на яких відбуватиметься користування гідрографічними та навігаційними об'єктами ЧФ РФ є секретною інформацією і сторони зобов'язані не розголошувати предмет домовленостей до завершення підготовки та підписання паперів. “За моїми попередніми оцінками, там буде наявний або персонал двох сторін, або будуть прописані цілком чіткі пункти про доступ до інформації. Цілком імовірно, що на деяких об'єктах залишиться тільки російський персонал”, — припустив С. Толстов.

Водночас на уточнююче запитання журналіста з приводу кількості таких об'єктів на півострові, директор Інституту політичного аналізу та міжнародних досліджень відповів: “Їх у Криму не так вже і багато: всього близько десяти об'єктів”.

Читайте также по теме