ГолосUA
13:05 17/02/2010

Долар вже досяг оптимуму, а ціни зростатимуть — економіст

У поточному році вартість долару буде залишатися стабільною, а от ціни на харчі та товари виростуть.

По це повідомив у інтерв’ю кореспонденту ГолосUA президент Центру антикризових досліджень Ярослав Жаліло.

“Мені здається, що має місце тенденція до номінальної стабільності курсу гривні, на тому рівні, на якому збалансованість було досягнуто. Це 8 гривень за долар, плюс-мінус, скажімо, 10-20 копійок, і вона зберігатиметься до кінця року”, — сказав він.

За словами експерта, гривня навіть потроху міцнішатиме, бо на неї впливатимуть інфляційні процеси, але зміцнення буде незначним.

Ціни ж, зазначив Я. Жаліло, навпаки, зростатимуть. “Я схиляюся до помірних цифр, враховуючи антиінфляційну політику, яка буде застосовуватися. Гадаю, можна прогнозувати зростання цін до кінця поточного року до 15-16%”, — повідомив він.

Експерт наголосив, що коливання цін залежатимуть від “ухваленого бюджету, політики Національного банку. Зі зміною голови Нацбанку можливі певні програмні зрушення. Зростання цін пов’язане з тим, який шлях обере новий уряд у антикризовій політиці, якою буде ситуація на зовнішніх ринках”.

Стрімке зростання цін у останні місяці, перш за все на продукти харчування, експерт пов’язав з впливом декількох чинників.

“Насамперед, відбувається продовження адаптації економіки до нових макроекономічних реалій. Також, зимовий період завжди має сезонну інфляцію, що наклався на наслідки кризи. Відсутність бюджету викликала зрушення у системі субсидування сільгосппродукції, і, відповідно, виробники просто змушені були підняти ціни. Також дався взнаки наслідок падіння ефективності урядової політики у сфері цінового регулювання таких чутливих ринків, наприклад, як ринок цукру”, — сказав Ярослав Жаліло.

І. Носальська

 

Читайте также по теме