ГолосUA
06:36 04/03/2010

Донбас та німецький Рур домовились про співпрацю

Співпрацю у галузі освіти, менеджменту й залучення інвестицій можуть почати Донеччина та Рурська область Німеччини. Попередніх домовленостей досягнуто за ініціативи німецького Товариства технічного співробітництва (GTZ).

Аби підвищити конкурентоспроможність, Донеччина прагне звернутися до європейського досвіду. Рурську область Німеччини обрали невипадково. Головний аргумент влади – Донбас з його шахтами та заводами — це той же самий Рур, тільки 30 років тому. Після економічних перетворень у Рурській області замість збиткових з’явилися нові промислові галузі й розвинулася система послуг.  

Схожого ефекту сподіваються й на Донеччині. Частиною перетворень у цьому регіоні може стати зміна іміджу міст – тобто «ребрендінг». Як каже регіональний координатор GTZ Лариса Івашечкіна, сьогодні на Донеччині такі галса, як «місто шахтарів» вже не відповідають дійсності, бо шахти закриваються. Тому, враховуючи потенціал міст, у перспективі можуть з’явитися такі бренди, як «місто молоді», або «місто науки та інновацій».

Саме такий процес відбувався в Німеччині. Приміром, Дортмунд відійшов свого часу від металургійного іміджу й отримав бренд «місто нового образу життя», навела приклад Івашечкіна.  

До кінця березня місцева влада Донеччини має викласти свої пропозиції з приводу співробітництва з GTZ. У разі узгодження їх з німецької стороною має відбутися навчально-інформаційна поїздка до Рурської області в Німеччині. Головна складність для успішного просування програм співробітництва – це, певна пасивність української сторони, сказала «Німецькій хвилі» Івашечкіна. Однак координатор сподівається, що до проекту будуть залучені фахівці, які бажають і можуть навчатися європейським стандартам менеджменту.

 

Читайте также по теме