ГолосUA
07:46 19/02/2010

Донеччина змінює підхід до утилізації сміття

Донеччина очікує поліпшення екологічної ситуації завдяки запровадженню новітніх технологій утилізації сміття. />  
Замість стихійних звалищ сміття, в рамках проекту “Тасіс” має бути створено 10 сучасних полігонів за сучасними технологіями. Їхнє обладнання виключає контакт відходів з навколишнім середовищем та завдання шкоди екології.

На черзі будівництво нового полігону для Донецька, інвесторами якого виступило декілька французьких компаній. Полігон має запрацювати вже через рік. Разом з цим екологічний проект передбачає створення підприємств для переробки окремих видів вторинної сировини, що потребує і певних змін в комунальній системі обслуговування, а саме запровадження роздільного збору сміття.  

«Ми не вигадуємо велосипед, ми використовуємо європейський досвід»,- зазначив на презентації проекту голова облради Анатолій Близнюк.

Закриття старих звалищ нині вкрай необхідно, бо вони отруюють воду, ґрунт та повітря, зазначив голова громадського екологічного руху в Донецьку Сергій Денисенко.

“Утім, ситуацію не змінити лише завдяки будівництву полігонів, потрібно також змінювати ставлення людей до відходів”, — вважає Денисенко.

За його словами, впровадження нових технологій утилізації сміття призведе до подорожчання певних комунальних послуг, бо стихійні звалища – це значно дешевше.

Утім, на погляд експерта, українці вже морально готові до запровадження європейських підходів в питаннях утилізації відходів. Але, на думку Денисенка, потрібна також активна піар – кампанія на рівні держави.

За матеріалами: “Німецька хвиля”

 

Читайте также по теме