ГолосUA
14:23 21/11/2009

Донеччині загрожує епідемія сказу

Через велику кількість лисиць Донеччині загрожує епідемія сказу: за санітарними нормами на кожні 2 гектари може бути не більше двох тварин, й критична межа перевищена  більш, ніж удвічі.

Лисиці не бояться з’являться на околицях міст, а в селах постійно тягають курей  та іншу домашню птицю, нападають і на домашню худобу.

В селі Широка Балка від сказу померла корова. Там оголошено карантин. Мисливці ж на полювання мало ходять. Патрони дорожчі ніж лисяча шкура. />  
Ціла родина одного із селищ опинилася у лікарні. Їм роблять щеплення, бо їхня корова померла від сказу. Худобу вкусила скажена лисиця. Село межує із мисливськими угіддями. Тепер санстанція тут встановила карантин на 2 місяці.

Нашестя лисиць фахівці пояснюють тим, що за теплих зим виживає практично все їхнє потомство. Мисливці скаржаться: лиси — справжнє лихо, а хутро рудих нині не в ціні. У товаристві мисливців та рибалок здебільшого  пенсіонери, для них дорого платити 120 гривень за 25 патронів.

Тепер на Донеччині вакцинують не лише свійських тварин, але й диких. Другий рік поспіль спеціальні бригади розкидають принади-вакцини з літака по місцях скупчення звірів. Однак аби прищепити диким тваринам стійкий імунітет до сказу, такі заходи потрібно проводити 8-10 років поспіль.

За матеріалами: ICTV

 

Читайте также по теме