ГолосUA
13:42 26/02/2010

Донецька міськрада затвердила план розвитку міста до 2031 року

Під час сьогоднішнього засідання Донецької міської ради було ухвалено рішення "Про генеральний план міста Донецька на період до 2031 р." Про це повідомила прес-служба мера міста.

Розміщення нових промислових підприємств передбачається переважно в промзонах і в спеціальній економічній зоні. Запропоновано обмеження розміщення промисловості за класами шкідливості: підприємства вимагають створення санітарно-захисної зони більше 100 м і підприємства з СЗЗ менше 100 м.

Передбачається винесення (ліквідація) низки териконів.

У матеріалах генплану визначено майданчики полігонів твердих побутових відходів: Ларинський полігон і Олександрово-Григориївський (новий) полігон, на яких надалі планується будівництво сміттєпереробних заводів.

Передбачається, що рівень автомобілізації в Донецьку виросте більше ніж удвічі і складе орієнтовно 350 машин на 1 тис. мешканців.

Генпланом намічено завершення об’їзної дороги для чого буде добудовано Західне півкільце об’їзної дороги (35 км), яке поліпшить транспортний зв’язок між міжнародним аеропортом, містом і районами області.

Пріоритетним на первинний період визнано будівництво магістральних вулиць. Сумарна протяжність доріг — близько 90 км.

Реконструюється залізнична станція "Донецьк", намічено будівництво нового залізничного вокзалу — на станції Донецьк 2.

Будується метро-швидкісний підземний вид транспорту.

Будуть побудовані новий автовокзал в районі Мотелю. Відбудеться перенесення південного автовокзалу в район м-на Широкий і Путилівського ближче до аеровокзалу.

У Донецьку також необхідно побудувати додатково 6,5 млн кв. м житла — третину від існуючого житла.

У центрі міста будуть знесені тільки морально і технічно застарілі будівлі квартирного типу заввишки до двох-трьох поверхів або барачного типа.

У місті не намічено до зносу п’ятиповерхівки.

Основне житлове будівництво планується на південному заході міста. Передбачається будівництво мікрорайонів Широкий, Флора, Троянда, Індустріальний, Донський. Передбачається також масова садибна забудова на півдні міста.

У цілях заповнення зеленню загального користування пропонується переведення частини міських лісів у режим лісопарків, освоєння безгоспних зелених масивів у заплавах балок. Кошти на планувальні роботи й на впорядкування можуть надійти від осіб, зацікавлених у розміщенні на цих територіях комерційних підприємств, що відповідають призначенню зони.

У Донецьку буде проведено інвентаризацію існуючих кладовищ.

Одним з основних завдань генплану стало визначення межі міста. На сьогоднішній день такої характеристики в місті немає. Є межа міста, встановлена в 1968 р., яка не включає в місто низку житлових мікрорайонів, ділить будинки навпіл, не відповідає Земельному кодексу. Зараз за межею міста проживає 16,4 тис людей. До землі Донецької міської ради включено як саме місто Донецьк так і землі колишніх радгоспів Широкий і Тепличний, сел. Авдотьїно, селище Ларино і місто Моспіно. За сучасним законодавством такого не може бути, тому в проектовані межі міста включено всі землі Донецької міської ради за винятком м. Моспіно.

Відповідно до даного генплану Донецька, розміщено необхідні об’єкти спорту й інфраструктури для проведення Євро-2012.

Нагадаємо, генплан Донецька 1972 р. було розраховано до 1991 р. Його основна концепція про злиття Донецька і Макіївки так і не була реалізована.

 

Читайте также по теме