ГолосUA
08:17 25/05/2010

Донецьку область визнали найбруднішою в Україні

За кількістю шкідливих викидів перше місце утримує Донецька область з результатом в 1,5 млн. тонн, з яких 1,3 млн. тонн забезпечили стаціонарні джерела.

Такі дані подає Міністерство охорони навколишнього середовища.

За даними відомства, в цьому регіоні найбільшими забруднювачами атмосфери є ММК ім.Ілліча, «Азовсталь».

Друге місце отримала Дніпропетровська область — там було утворено 989 тис. тонн викидів, з них на підприємства припало майже 800 тис. тонн. За даними екологічного відомства, найбільшими забруднювачами тут були Дніпровський комбінат імені Дзержинського і «АрселорМіттал Кривий Ріг».

У трійці забруднених і Луганська область. Майже 600 тис. тонн викидів, з них виробництва — зокрема Алчевський меткомбінат, «Лисичанська сода» — забезпечили 506 тис. тонн.

Найменший внесок у забруднення атмосфери внесла Чернівецька область — у 2009 році викиди шкідливих речовин тут склали 43 тис. тонн, і в основному від транспорту (39 тис. тонн).

Показник столиці вище середнього по Україні — 277,9 тис. тонн. З них 243 тис. складають викиди від транспорту. Серед стаціонарних джерел найбільший внесок у забруднення вносить сміттєспалювальний завод «Енергія», а також підприємства комунальної сфери, що забезпечують життєдіяльність міста — «Київводоканал», Бортницька станція аерації.

Загалом, минулого року в Україні було викинуто в атмосферу 6,4 млн. тонн шкідливих речовин. Це на 10,6% менше, ніж було в 2008 році.

На думку експертів, зниження відбулося виключно через скорочення обсягів промислового виробництва в минулому році.

«У 2009 році хіміки і металурги працювали не на повну потужність. А саме вони є основними забруднювачами атмосфери », — сказав голова Зеленої партії України, екс-міністр екології Сергій Курикін.

«Близько 30 проектів, які реалізуються в рамках Кіотського протоколу, поки на початковій стадії і ще не встигли б принести відчутний ефект, — продовжив він. — Причому гроші були. Ті 380 млн. дол, які нам заплатила Японія за квоту, повинні були бути направлені на проекти зі зменшення викидів. Нині уряд активно шукає на своїх рахунках ці гроші, на що вони витрачалися і чи є ще взагалі», — сказав експерт.

За матеріалами: Дело

 

Читайте также по теме