ГолосUA
09:52 18/11/2009

Доставка газу в обхід України обійдеться «Газпрому» втричі дорожче

Доставка сировини по трубі «Південний потік» буде коштувати «Газпрому» втричі дорожче, аніж український маршрут.

Такими є підрахунки німецької RWE та East European Gas Analysis.

Попередня оцінка проекту газопроводу «Південний потік» — майбутньої альтернативи транзиту через Україну — до 25 млрд. євро за теперішніми цінами.

Газета зазначила, що це рекорд для Росії, і вартість транспортування газу цією трубою, ймовірно, «теж буде рекордною».

За розрахунками RWE, яка є одним із інвесторів конкуруючого проекту — газопроводу Nabucco, — тариф «Південного потоку» може скласти 3,8 євро, або 5,7 дол. за поточним курсом, за 1000 куб. м на 100 км. Це без урахування надбавки за технологічний газ, який потрібен для прокачування.

Розрахунок — у поточних цінах, як і оцінка кошторису «Південного потоку», пояснив директор із розвитку бізнесу RWE Supply & Trading Джеремі Елліс.

Для розрахунку бралася також проектна потужність газопроводу, 25-річний «термін життя» проекту, зразкова оцінка операційних витрат і норма прибутковості для повернення інвестицій — у середньому 11,5% для подібних проектів, додав Елліс.

Якщо оцінки вірні, доставка російського газу для Європи «Південним потоком» обійдеться «Газпрому» майже втроє дорожче нинішньої, зазначив директор East European Gas Analysis Михайло Корчемкін.

Адже якщо брати маршрут північної гілки «Південного потоку» — від краснодарського селища Джубга до австрійського хаба Баумгартен, — це, за даними «Газпрому», близько 2200 км. А нинішній маршрут через Україну й Словаччину — 1680 км, середній тариф — 2,5 дол. за 1000 куб. м на 100 км, додає Корчемкін.

Отже, транспорт кожної 1000 куб. м газу цією трасою коштує близько 42 дол. А «Південним потоком» до Баумгартена — близько 139 дол. (з урахуванням оцінок RWE і надбавки за технологічний газ). Такий тариф — майже весь європейський прибуток «Газпрому», доведеться звільняти всі поставки «Південним потоком» від експортних мит, переконаний Корчемкін.

Так, за прогнозами, ціна монополії на 2009 рік — 286 дол. за 1000 куб. м для ЄС, після виплати мит це близько 200 дол.. Навіть транспорт по Nabucco буде вигідніший, упевнена RWE.

Якщо брати кошторис цього газопроводу, а також майбутні витрати ще на одну трубу до головного постачальника — Азербайджану, вийде близько 77 євро на 1000 куб. м, або 115 дол. (при маршруті до Баумгартена майже 3990 км), порахував німецький концерн. Це теж без урахування технологічного газу, і спів ставна цифра для «Південного потоку» (125 дол. без надбавки з Росії, за оцінкою Корчемкіна) на 9% вище.

А якщо «Газпром» збереться постачати по «Південному потоку» й азербайджанський газ (такі плани є), вийде ще більше — 106 євро, або 159 дол., порахувала RWE.

За матеріалами: «Ведомости»

 

Читайте также по теме