ГолосUA
15:36 29/04/2010

Дострокові парламентські вибори будуть, якщо цього захоче Янукович — експерт

Дострокові парламентські вибори можуть відбутися за умови гострого політичного і суспільного конфлікту, а також якщо це буде вигідно владі.

Про це сказав голова правління Центру прикладних політичних досліджень “Пента” Володимир Фесенко кореспонденту ГолосUA.

Експерт нагадав, що правовими підставами для оголошення дострокових парламентських виборів можуть бути нездатність парламенту сформувати коаліцію, сформувати уряд і якщо Верховна Рада впродовж однієї сесії не працює протягом 30 днів в пленарному режимі.

“Останній варіант можливий для опозиції. Опозиція може спробувати заблокувати ВР на місяць. Але я відношуся до цього скептично”, — сказав він.

Володимир Фесенко пояснив що, по-перше, для цього опозиції треба об’єднається і виробити схему співпраці, що влаштує всіх. “По-друге, коаліція і спікер ВР Володимир Литвин знають, як протидіяти таким крокам – можна відкривати засідання парламенту на півгодини.” — пояснив експерт.

Водночас політолог вважає, що “вибори можуть стати наслідком дуже серйозної конфліктної ситуації в суспільстві і парламенті”.

“Зверну увагу на те, що дострокові вибори оголошує Президент. В той же час, влада може піти на ці вибори, оскільки зараз у неї високі рейтинги і є шанс виграти вибори, отримавши достатню кількість місць в парламенті для самостійного формування коаліції і уряду. Тому можливість дострокових виборів є, але не висока. Все залежатиме від політичної ситуації. Якщо з’явиться бажання провести вибори до парламенту, їх спробують поєднати з місцевими виборами, а це не раніше осені”, — підсумував політолог.

О. Каретнікова />  

Читайте также по теме