ГолосUA
13:24 19/02/2010

ДПА констатує незначне падіння податкових надходжень у 2009 році

Падіння податкових надходжень у 2009 році було незначним. 

Про це повідомив голова Державної податкової адміністрації Сергій Буряк на прес-конференції в Києві, передав кореспондент ГолосUA. 

За його словами, минулого року ДПА запровадила нові методи роботи, що дозволити отримати падіння податкових надходжень на рівні 6% у той час, коли в Нідерландах та Чехії це падіння становило 10-15%, а в країнах Прибалтики та Росії — 20-25%.

«Таким чином ДПА вдалося в 2009 році отримати до зведеного бюджету України близько 172 млрд. грн., до державного бюджету — близько 112 млрд. грн., загальний фонд державного бюджету отримав 100 млрд. грн.. а місцеві бюджети — 60 млрд. грн», — сказав він.

На його думку, для проведення більш збалансованої податкової політики держави требу перейти на сучасні методи розрахунку планових показників бюджету. «Поточні методики радянського зразку абсолютно не відповідають дійсності. Цифрові показники повинні спиратися на макроекономічні прогнози, а не на цифри минулорічних показників. Тільки наявність таких розрахунків дозволить відійти від побудови нереальних планів, що провокують зловживання при адмініструванні податків і порушують нормальну роботу економіки», — сказав С. Буряк, зауваживши, що податкова система повинна стимулювати економіку, а не бути інструментом вибивання ресурсів.

Він підкреслив, що плани на 2010 рік ДПА будувати рано, оскільки закон про державний бюджет на поточний рік ще не прийнято. 

М. Олексевич

 

Читайте также по теме