ГолосUA
15:02 13/01/2009

Дубина визнав, що не пустив російський газ до Європи

Україна не змогла пустити російський газ до своєї газотранспортної мережі, бо це могло загрожувати зникненням газу в містах-мільйонниках України.

Про це на брифінгу заявив голова НАК "Нафтогаз Україна" Олег Дубина.

"Пропозиція, яка надійшла від Росії, прокачати трубопроводом України газ зі входом в ГВС "Суджа 1200" до Молдови, Болгарії і Румунії, може загрожувати тим, що нам доведеться відключити від газу Одесу, Дніпропетровськ, Донецьк", — сказав він.

Олег Дубина уточнив, що така пропозиція містилася в ранковій телеграмі "Газпрому", і передбачала перекачування 76 млн. куб. м газу. 12 з них призначалось Молдові, решта — через Румунію на Балкани. За його словами, це пов’язано з тим, що після перекриття транзиту газу до Європи вся ГТС України працює в єдиній системі.

"Нашою пропозицією було закачати той самий газ через входи ГВС "Суджа 1200", ГВС "Валуйки" і ГВС "Писарівка". Росія цю пропозицію не підтримала", — сказав голова НАК «Нафтогаз».

Але, за його словами, частину газу в Україну все-таки було закачано. Він дійшов до середини Полтавської обл., приблизно до Диканьки, де Україна "не відкрила заслонку".

За словами керівника "Нафтогазу", Росія вимкнула мотори для перекачування газу об 11:00 за київським часом.

 

Читайте также по теме