ГолосUA
07:00 24/01/2011

Два роки в Україні майже не випускають книжок шрифтом Брайля

Уже два роки в Україні майже не випускають книжок для людей із вадами зору — це тексти, надруковані шрифтом Брайля, а також записи на аудіокасетах.

Раніше цим займався Будинок звукозапису та друку товариства сліпих, але через брак фінансування редакцію довелося закрити. Відтоді фонд бібліотек для інвалідів мізерно поповнюють лише волонтери.

У київській бібліотеці зазначили, що волонтерські аудіозаписи — це все, чим поповнюються їх полиці для сліпих. У її фонді — понад 8 тисяч звукозаписів, проте більшість відвідувачів все це уже переслухали.

Будинок звукозапису та друку — єдине місце, де чверть століття виготовляли книжки для 79 українських бібліотек для сліпих. Тут є спеціальне обладнання, щоб друкувати літературу шрифтом Брайля, а також записувати її на касети. Зараз у майже покинутому приміщенні чергує лише дирекція. Видавці зауважили, що влада перестала фінансувати проекти незрячих, платити друкарням та дикторам — нема чим.

Фінансувати наповнення бібліотек для незрячих уряд нещодавно зобов’язав Фонд захисту інвалідів. Незрячим повідомили — гроші отримуватимуть зі штрафного фонду підприємств, які не хочуть брати на роботу інвалідів. Керівники центрального правління товариства сліпих повідомили, що таких в Україні — 99%.

У Товаристві незрячих вже навіть кошторис склали. Кажуть, на рік для виготовлення аудіокнижок необхідно, щонайменше, 600 тисяч гривень. А на друк періодики Брайлем ще з півмільйона.

За матеріалами: 5 канал

Читайте также по теме