ГолосUA
11:34 13/10/2010

Джарти хоче на ремонт кримських доріг понад 80 мільярдів гривень

 

size="3">Рада міністрів Криму затвердила проект Державної програми «Розвиток транспортно-дорожнього комплексу Автономної Республіки Крим», розрахованої на 2011-2020 рр.

 

size="3">Загальна кількість грошей, необхідних на реалізацію програми — 81 млрд. грн. У проекті заплановано, що 53 млрд. грн. надасть Держбюджет України, решта коштів поступить з позабюджетних джерел (26,5 млрд. грн.), бюджету Криму (441 млн. грн.) і місцевих бюджетів (423 млн. грн.).

 

size="3">Згідно з програмою, до 2020 року в Криму будуть побудовані понад 152 кілометри нових автомобільних доріг. Заплановано, зокрема, завершення будівництва об'їзної дороги навколо Сімферополя. Планується також ремонт усіх кримських доріг загальною протяжністю 6 тисяч кілометрів. Реконструкція та модернізація торкнуться більш 600 кілометрів дорожньої мережі, в тому числі дороги Харків-Сімферополь-Алушта-Ялта, Херсон-Джанкой-Феодосія-Керч, Сімферополь-Бахчисарай-Севастополь.

 

size="3">Особливе місце в проекті програми займає розвиток екологічно чистого електротранспорту. Передбачається купити 369 нових тролейбусів і 30 трамваїв, прокласти в Євпаторії 20 кілометрів сучасних безшумних трамвайних шляхів і створити новий трамвайний маршрут від селища Заозерне до аквапарку протяжністю 41 кілометр. Крім того, два нових тролейбусних маршрути повинні з'явитися у Керчі.

 

size="3">Розділ програми, присвячений морському транспорту, передбачає перенесення вантажної частини Євпаторійського морського торгового порту на озеро Донузлав, де буде створена інфраструктура для прийому вантажних поромів і побудований контейнерний термінал.

 

size="3">Значна частина проекту програми присвячена розвитку в Криму інфраструктури круїзного і яхтового туризму. Передбачається, зокрема, провести реконструкцію морського вокзалу в Євпаторії зі створенням на території порту сучасної яхтової марини. Стоянки для яхт (всього 11) будуть обладнані також в Судаку, Гурзуфі, Алупці, на території Масандрівського портового пункту в Ялті і інших прибережних регіонах Криму.

 

size="3">Програма передбачає також відновлення Керченського аеропорту та розвиток повітряного сполучення всередині Криму. У сімферопольському аеропорту в рамках реалізації програми буде реконструйовано аеродромний комплекс і побудований новий аеровокзал. У столиці Криму з'явиться також приміський залізничний вокзал і автовокзал.

 

size="3">Голова Ради міністрів Криму Василь Джарти повідомив: якщо програма буде схвалена центральними органами влади України, керівництво Криму готове виконати більшу частину наміченого протягом п'яти найближчих років.

 

size="3">«Вже наступного року ми почнемо реалізацію грандіозних проектів будівництва та модернізації доріг Джанкой-Сімферополь, Армянськ-Сімферополь, Сімферополь-Євпаторія, Сімферополь-Керч. Вже готується проектна документація, готуються гроші з Державного бюджету України на фінансування цих проектів. Крім того, ми продовжимо направляти на будівництво внутрішньоміських дорожніх мереж частину грошей, які Крим буде отримувати на соціально-економічний розвиток в якості субвенції з державного бюджету», — зазначив голова Радміну.

 

За матеріалами: Дело

Читайте также по теме