ГолосUA
10:26 22/05/2009

«Джура» – це не просто гра

В останні роки наша держава опинилася на порозі великої проблеми: під час щорічного набору юнаків до війська медичне обстеження показує, що переважна більшість хлопців мають різноманітні захворювання і багато з них не придатні до військової служби. Серед причин – не тільки неповноцінне харчування, а й відсутність належної спортивної підготовки. Отже, українська влада вже кілька років працює над тим, щоб підвищити престижність фізичної культури, поєднавши її з патріотичним вихованням та початковою військовою підготовкою.

Цього року вперше на всеукраїнському рівні пройде дитячо-юнацька військово-спортивна патріотична козацька гра «Джура» («Сокіл»). Вона покликана допомогти молоді прийти в доросле життя з усвідомленням того, в якій країні вона живе, глибше дізнатися про національні традиції, зрозуміти, що можна зробити для України, її процвітання, політичної міці і для збереження культурної спадщини. Юнаки, майбутні захисники Вітчизни, отримають хорошу допризовну підготовку.

Програма заходу поки що передбачає участь тільки команд із загальноосвітніх шкіл. Спочатку вони беруть участь у районних змаганнях, потім – в обласних, а вже опісля переможці обласного рівня випробовують свої сили на всеукраїнському етапі. Міністерство освіти і науки України планує впровадити гру «Джура»в середніх навчальних закладах з 1 вересня 2009 року. Положення про цю гру було затверджено на рівні Міносвіти ще 2003 року, але через брак навчально-методичної літератури, відсутність кваліфікованих кадрів тощо заклади так і не змогли належно підготуватися до її проведення. />  
Нині вже можна говорити про те, що програма заходу добре підготовлена. Організаторами гри стали Рада Українського козацтва при Президентові України за підтримки Міністерства освіти і науки України та «Центру національного відродження». До підготовки долучилися також деякі політичні та громадські організації. Більш досвідчені молодіжні громадські організації, в тому числі козацькі товариства, котрі багато років займаються патріотичною діяльністю, зокрема «Пласт» та Спілка української молоді в Україні, у змаганнях участі не братимуть, а виступлять як співорганізатори.

Урочисте відкриття Всеукраїнського етапу гри «Джура» («Сокіл») відбудеться 22 травня 2009 року. Фінальний етап гри складатиметься з двох блоків: перший – проведення змагань 22-23 травня. Програмою передбачена перевірка вмінь зі стройової, вогневої, тактичної, фізичної підготовки, основ захисту життя, знань історії українського війська. У змаганнях братимуть участь 360 молодих людей, тобто 38 команд з різних областей України. 

Другий етап пройде по закінченні змагань: 24 травня у Києві відбудуться урочистості «Українській козацькій державі – 360 років», в яких передбачено богослужіння у Михайлівському соборі, урочистий марш від Михайлівської до Софіївської площі, де збереться урочисте віче. У ньому планує взяти участь Президент України Віктор Ющенко. І, як заключний акорд, – на Майдані Незалежності відбудеться концерт «Українській козацькій державі – 360 років».
 
(Г.Передерій).

 

Читайте также по теме