ГолосUA
17:23 13/05/2010

Ефект економічного пожвавлення може зійти нанівець — експерт

Вже в середньостроковому періоді здатність України конкурувати з оновленими кризою зростаючими економіками видається вельми проблематичною, відтак ефект економічного пожвавлення може швидко зійти нанівець.

З таким прогнозами виступив перший заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень Ярослав Жаліло на прес-конференції в Києві, передав кореспондент ГолосUA.

За його словами, відсутність цілеспрямованих структурних реформ в докризовий період і зосередження антикризової політики лише на вирішенні “пожежних” проблем не створили умов для якісних структурних зрушень.

“Тому спонтанне післякризове відновлення економіки може відбуватися лише на підґрунті відновлення колишньої моделі економіки, орієнтованої на експорт низько технологічних і сировинних ресурсів та проїдання отриманого доходу через значний рівень низько ефективних соціальних видатків”, — сказав експерт.

Водночас він зазначив, що найбільшого приросту промислового виробництва досягнуто в експортоорієнтованих галузях переробної промисловості: хімічній та нафтохімічній промисловості, металургії, машинобудуванні.

“Поміж тим, надзвичайно повільна динаміка відновлення споживчого попиту через повільне зростання номінальних доходів населення, а також відсутність прийнятних програм споживчого кредитування продовжує стримувати зростання виробництва у галузях, орієнтованих на його задоволення: харчовій та легкій промисловості”, — підсумував він.

О. Каретнікова

 

Читайте также по теме