ГолосUA
17:40 13/11/2008

Ефективне управління енергетикою України могло знизити ціну на газ до 150 доларів — експерт

Якщо би уряд, президент, РНБО і парламент були насправді зацікавлені вирішити проблему енергетичної безпеки країни, ціну на газ можна було значно знизити. Так вважає експерт з енергетичних питань Олександр Нарбут. Про це він повідомив в ексклюзивному інтерв’ю кореспонденту Голос.UA.

На його думку, потрібно було сформувати позавідомчу робочу групу, в якій було би зосереджено більше фахівців енергетичної сфери, ніж чиновників, з можливим залученням фахівців із бізнес-консалтингу для розробки нової енергетичної стратегії і визначення пріоритетних сценаріїв її реалізації. Крім того, значно полегшити вирішення проблеми, на думку О.Нарбута, змогла би реструктуризація “Нафтогазу”.

В такому разі експерт запевнив, що Україна могла розраховувати на триваліший термін підвищення цін на газ з Росії. «Ми б могли говорити, скажімо, про п’ятирічний термін, і першою сходинкою, була б справедлива ціна на рівні 150-160 доларів за тисячу кубометрів», — зауважив експерт.

Тим більше, що сьогоднішні світові тенденції на ринку енергоресурсів свідчать про зниження цін на поставки газу з Росії до Європи.

«Якщо цього року середня вартість газу, що поставляється в країни Європи, складає приблизно 440-450 доларів, то наступного року вартість газу може стрімко наблизитися до 300 доларів», — зробив прогноз О.Нарбут.

 

Читайте также по теме