ГолосUA
09:12 16/12/2008

Екіпаж «Фаїни» погано себе почуває — ЗМІ

Пірати годують моряків їжею, яку їдять самі.

Про це у телефонній розмові з газетою «Сегодня» сказав капітан захопленого біля берегів Сомалі судна «Фаїна» Віктор Нікольський.

«Пірати дають нам те ж саме, що їдять самі. Провізію нам постійно підвозять. Судно знаходиться у 7 милях від берега», — сказав він.

Помічник капітана, Олексій Присуха уточнив: /> «У нас ще є м’ясо, яловичина і свинина. Мухаммед (англомовний пірат, через якого моряки на судні вирішують питання з піратами. — ред.) привіз нам макарони і картоплю з берега».

На питання про самопочуття членів екіпажу, О.Присуха відзначив:
«Ми, хто знаходиться на містку, почуваємо себе добре. А ось хлопці, зачинені у маленькій каюті, дуже погано. І морально, і фізично. У нас тут дуже жарко, а у каюті взагалі збожеволіти можна. Тут же тропіки! Моряки стали там нервові, почали сваритися між собою. Адже там 17 думок, 17 бажань! Це як у божевільні. У нас почали сильно боліти шлунки. Люди не можуть пересуватися, починаються спазми у шлунку, а ротом йде кров. Через те, що вони майже не рухаються, у них атрофувались м’язи, і вони практично не можуть ходити. Коли їх виводять на прогулянку — вони проходять 10-20 метрів і сідають через сильний біль у ногах. Раніше на прогулянку їх виводили три-чотири рази на місяць, а тепер вони самі не хочуть виходити на вулицю».

Також капітан розповів, що переговори ніби-то вже добігли свого кінця, ціна викупу визначена — це 3 мільйони доларів.
«Але потрібну суму за нас не платять, хоча проблем з передачею бути не повинно. Гроші мають виплатити через американський корабель, який нас охороняє. Ми живемо надією, що невдовзі пірати отримають необхідну суму і ми повернемося додому. Адже дизельне пальне закінчується. Його вистачить максимум до вихідних. Після цього пірати почнуть застосовувати силу по відношенню до нас. Вони будуть нервувати і можуть почати нас бити», — сказав В.Нікольський.

У свою чергу помічник капітана Олексій Присуха виявив занепокоєння стосовно вичерпання запасів питної води.

«Доводиться митися солоною. Щоб не померти від спраги, ми збираємо воду, яка стікає з кондиціонеру, п’ємо її і трохи обмиваємося», — повідомив він.  

Разом з тим, Міністерство закордонних справ України заявило, що звільнення захопленого судна не за горами. Як запевнив керівник прес-служби МЗС України Василь Кирилич, всі плани щодо звільнення зараз втілюються у життя і він щиро сподівається, що заручники зможуть повернутися додому ще до Нового року.  

 

Читайте также по теме