ГолосUA
14:13 24/02/2010

Економісти прогнозують подальше подорожчання цукру

На зростання ціни на цукор є об’єктивні причини. Про це повідомив економіст, експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Борис Бордюг в інтерв’ю кореспондентові ГолосUA.

За його словами, на цінах українського ринку відбиваються коливання цін на зовнішніх ринках, і у меншій мірі вони залежать від політики в середині країни.

“Зростанню ціни на цукор є об’єктивні пояснення. На зовнішніх ринках, тобто у всьому світі, ціна на цукор дуже сильно зростає. Відтак, це відбувається і в Україні, незалежно від того, яка політика здійснюється в середині країни. І по багатьох товарних ринках і сільськогосподарської продукції в світі відбуваються зростання. Тому це і в Україні відбувається”, — пояснив він.

Крім того Б. Бордюг зазначив, що і надалі ціни на зовнішніх ринках і, відповідно, на українському продовжуватимуть зростати.

“Що стосується саме зовнішнього середовища, то воно буде у ціновому плані, на мою думку, все ж таки негативно впливати на можливість стримування цін. Тому, що зараз така у світі проводиться досить ліберальна монетарна політика. Тобто, багато грошей імітується, це підтримує товарні ринки. І хоча тимчасово, у зв’язку з рецесією, зростання цін було досить обмеженим у всьому світі, але, я думаю, що найближчим часом воно значно посилиться. А українська економіка відкрита, вона, безумовно, відреагує на всі ці речі”, — запевнив економіст.

Нагадаємо, Антимонопольний комітет України розслідує необґрунтоване підвищення ціни на цукор останніми тижнями. Виконувач обов’язків голови Антимонопольного комітету Олександр Мельниченко заявив, що підозрює корпоративну змову, однак поки зарано називати її учасників.

Коштувати цукор має не більше 9 гривень за кілограм. Це якщо брати до уваги його високу ціну на світовому ринку, а український повинен бути ще дешевшим. Щоправда, саме вітчизняного цукру у державі не так багато – посівні площі з року в рік зменшуються. Торік уряд не сформував належного резерву – розказав голова Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко, тому знижувати ціну у держави немає можливості. Наступного року посівні площі солодкого кореня можуть скоротитися ще більше. Бо обіцяних 750 гривень дотацій на гектар буряку селяни так і не отримали.

О. Гайворонська

 

Читайте также по теме