ГолосUA
17:32 24/11/2008

Експерт: “Газпром” буде не проти, якщо за борги Україна розрахується за рахунок МВФ

“Декілька місяців” — це дуже невизначений термін, для того, щоб в сьогоднішніх умовах “Газпром” міг спокійно погодиться на такий варіант відстрочення.

Таку думку висловив незалежний експерт з енергетичних питань Олександр Нарбут, сьогодні в інтерв`ю журналісту Голос.UA .

“Тут важливо усвідомлювати, що у “Газпрома” падає реалізація газу в Європі і вже вдруге за цей рік переглядаються плани по зниженню видобутку в цілому, з 565 млрд. до 525-530 млрд. кубометрів газу. Таким чином у “Газпрома” намітилося скорочення виручки, зниження цін і істотне зменшення капіталізації компанії”, — зазначив експерт.

На думку Олександра Нарбута, “Газпром” швидше за все наполягатиме на тих схемах фінансування, у яких будуть задіяні міжнародні банки. Експерт не виключає ситуації, що “Газпром” буде наполягати щоб Україна розрахувалася з боргами за рахунок коштів, отриманих від МВФ або інших міжнародних фінансових організацій, які могли б прийти на допомогу уряду України.

Щодо заяви президента Росії, Дмитра Медвєдєва про примусове стягнення боргу з української сторони, експерт вважає, що швидко стягнути борги не вдасться – це, на його думку, швидше політичний тиск.

“Судові процедури — це річ дорога, інерційна, особливо якщо будуть задіяні міжнародні торгові суди в Гаазі або Лондоні. Свобода вибору тут залишається у компанії “РосУкрЕнерго”, але я думаю, що у грамотних українських юристів є в запасі певні козирі”, — відзначив Олександр Нарбут.

 

Читайте также по теме