Анна Штепура
17:15 23/12/2010

Експерт: Керування бюджетом у ручному режимі — це завжди погано

 

Керування Бюджетом у ручному режимі — це завжди погано.

Про це заявив виконавчий директор Міжнародного Фонду Блейзера Олег Устенко кореспонденту ГолосUA, коментуючи прийняту сьогодні Верховною Радою постанову про можливість внесення змін до Держбюджету-2011 за результатами І кварталу, а потім і І півріччя 2011 року.

«Взагалі-то керування бюджетом у ручному режимі завжди погано. Враховуючи те, що економіка вийшла із кризи, мені здається, це не дуже правильно такого плану адміністрування бюджету», - наголосив він.

Експерт зазначив, що його також турбує те, що у новому бюджеті «є досить «розмиті» статті з приводу того, що можна, теоретично, провести рекапіталізацію банків і можна робити запозичення для Аграрного фонду, і можна витрачати гроші, пов'язані з потребами НАК «Нафтогазу України» і не прописані чіткі суми і кредити». «Ось це мене лякає, і я бачу тут певні ризики, пов'язані з фінансовою стійкістю», - підкреслив фахівець. 

З іншого боку, зауважив О. Устенко, якщо існує програма співпраці з МВФ, то «ніхто не дозволить мати дефіцит Держбюджету вище, ніж той максимальний, що був обговорений (а він складає 3,5%)».

«З одного боку я бачу ризик, а з іншого — розумію, що є такі критерії, за якими можна контролювати уряд і дивитися, як використовуються кошти», - підкреслив він.

На думку експерта, Міжнародний валютний фонд не дасть можливості нецільового використання цих коштів і використання коштів на вищезазначені фонди, якщо відповідних сум в бюджеті не передбачено.

Нагадаємо, що Верховна Рада сьогодні ухвалила постанову про внесення змін до Держбюджету-2011 за результатами І кварталу 2011 року, а також потім повторно за результатами І півріччя наступного року.

Читайте также по теме