ГолосUA
17:05 16/04/2010

Експерт: Небезпечне для авіаперельотів виверження вулкана триватиме не більше тижня

Небезпечна для польотів стадія виверження вулкана в Ісландії, яке фактично паралізувало авіаційне повідомлення в Європі, продовжиться не більше тижня.

Про це заявив російський вулканолог Володимир Кірьянов.

На його думку, тривале виверження не означає, що воно проходитиме так само інтенсивно, а попіл увесь час викидатиметься на одну і ту ж висоту.

"Найбільш небезпечна кульмінаційна стадія, коли висота викиду максимальна, а зона охоплення більша, але така стадія, як правило, триває від двох до шести днів, після чого йде на спад", — заявив експерт.

Він прогнозує, що авіапольоти відновляться, коли попіл вивергатиметься не більше ніж на п’ять кілометрів.

Водночас вчений зазначає: історії відомі приклади, коли виверження вулканів тривали довгий час. Так, вулкан Гекла в Ісландії, який у середньовіччі називали Ворота в пекло, був активним протягом останніх 6,6 тис. років.

Нагадаємо, у п’ятницю, 16 квітня, велика частина повітряного простору Європи була закрита у зв’язку з хмарою вулканічного пилу від виверження вулкана Ейяф’яллайєкюль в Ісландії. 17 країн Старого Світу вже застосували такі запобіжні заходи.

Очікується, що в п’ятницю небезпечна хмара досягне російських регіонів на південь від Москви. При цьому українські метеорологи заявляють, що Україні вулканічний пил не загрожує. Проте, у київському аеропорту Бориспіль не виключають, що в суботу він припинить свою роботу.

За матеріалами: Корреспондент

 

Читайте также по теме