ГолосUA
06:08 04/09/2009

Експерт ООН попередив Україну про можливі санкції Світової організації торгівлі

Експерт ООН застеріг Україну перед можливими санкціями СОТ після запровадження десятивідсоткової ставки на імпорт автомобілів, м’яса та м’ясопродуктів. Експерти переконані: таке нововведення зашкодить іміджу країни.

Нова імпортна надбавка, яку хочуть узаконити народні депутати, має змінити тринадцятивідсотковий автомобільний збір, який всупереч правилам СОТ діяв в Україні майже рік.

Директор Аналітично-дорадчого центру Блакитної стрічки ООН Марчін Свєнчіцкі вважає таке нововведення дискримінаційним по відношенню до іноземних імпортерів, оскільки законопроект ініційований парламентарями, передбачає субсидії для внутрішніх виробників, а інші залишаються ні з чим.

«Це порушує правила СОТ і дає можливість експортерам, які працюють на українському ринку вимагати подібних компенсацій. Також експортери можуть виступити з вимогою до СОТ про введення подібних заходів на імпорт з України», — сказав Свєнчіцкі.

За словами експерта, вступивши до СОТ Україна надто часто порушує правила цієї міжнародної організації, тому й переговори про створення зони вільної торгівлі з ЄС йдуть так повільно. Втім, на думку експерта ООН, найбільше переговірний процес з Євросоюзом гальмують повільні українські реформи й корупція.

Марчін Свєнчіцкі зауважив, що запровадження нової імпортної надбавки дасть лише «пунктирний позитивний ефект» для української автомобілебудівної галузі та аграрного сектору, але в будь-якому разі підвищення мита на експорт товарів лягає на плечі кінцевого українського споживача.

За матеріалами: «Німецька хвиля»

 

Читайте также по теме